Spelenderwijs leren de kinderen.
Spelenderwijs leren de kinderen. Foto: persfoto

Opvang voor ieder kind

Venray | Kinderopvang 't Nest timmert hard aan de weg in Venray en omgeving. Begin 2018 nam de organisatie Stichting Peuterspeelzalen Venray en Kinderwereld Venray over van SPOV en daarmee maakte 't Nest de entree in de gemeente Venray. Voorheen was 't Nest vooral werkzaam in de gemeente Horst aan de Maas.

Door Willem Menting

"Ons werkgebied is sindsdien verdubbeld", vertelt Gonnie op het Veld, clustermanager van kinderopvang 't Nest. "We willen ook hier onze visie vasthouden. Dat wil zeggen dat we kinderen nabij thuis of nabij school willen opvangen." 't Nest vindt het dan ook ontzettend belangrijk om in de kleine kernen kinderopvang te handhaven. Zo heeft de organisatie ook een vestiging in Oirlo. "Voor ons is het misschien wel duur om zulke locaties open te houden, maar we vinden dat belangrijk voor de leefbaarheid van het dorp. Buitenschoolse opvang (bso) is gewoon erg belangrijk. Door het bieden van peuteropvang en bso blijft de school aantrekkelijk voor ouders en dat werkt positief voor de leefbaarheid in een dorp." Ook wordt er in de kleine kernen gekeken naar de andere vormen van opvang. Zo wil 't Nest graag samenwerken met gastouders."Dat is dan voornamelijk als het niet haalbaar is om een kinderdagverblijf te runnen. We willen wel graag zorgen voor voldoende aanbod, dus dan gaan we andere opties bekijken."

Inmiddels heeft 't Nest negen opvanglocaties in de gemeente Venray. "Één plek kent de combinatie kinderdagverblijf en peuteropvang, twee plekken hebben de combinatie kinderdagverblijf, peuteropvang en bso, op vier plekken kennen we de combinatie bso met peuteropvang en op twee plekken hebben we alleen peuteropvang." Vanaf september komt er in de Venrayse wijk Landweert een nieuwe locatie bij. "Daar zijn we nog aan het renoveren. We beginnen met dagopvang voor 0-4 jarigen bij basisschool De Klimboom. Daarnaast breiden we daar ook de capaciteit van onze bso uit. We vinden het belangrijk dat het hele gezin op een plek terechtkan. In samenwerking met de school kunnen we het aanbod van opvang aanpassen. Daar moeten we samen goed over nadenken en we vinden het belangrijk dat er een passend aanbod is voor zoveel mogelijk kinderen." Ook werkt 't Nest nog nauw samen met SPOV. "Samen met het onderwijs zetten wij de verdere ontwikkeling van integrale kindcentra voort. Vandaar ook de keuze om ons zoveel mogelijk in of nabij scholen te vestigen. De namen van onze locaties zijn onlangs aangepast en sluiten nu prefect aan bij de namen van de diverse basisscholen. Zo hebben we bijvoorbeeld KC de Hommel, KC Petrus Banden en KC De Meulebeek." 't Nest is ambitieus en die ambitie probeert Op het Veld uit te leggen. "We zijn de grootste aanbieder van voor- en vroegschoolse educatie (VVE) in Venray. Op alle locaties waar wij peuteropvang bieden, wordt gewerkt met een VVE-programma en we werken met medewerkers met veel ervaring op dit gebied. We hebben ook de ambitie om op meerdere locaties opvang te bieden voor 0-2 jarige kinderen." Op het Veld vindt het belangrijk alle kinderen welkom zijn. Ook kinderen die extra aandacht nodig hebben in hun ontwikkeling. "Als je deze kinderen uitsluit, worden de verschillen alleen maar groter. Dat willen we niet. We willen iedereen bij ons betrekken. We hebben gekwalificeerd en betrokken personeel. Onze medewerkers weten wat er gevraagd wordt."