'Veel fijnstof komt uit buitenland'

VENRAY | Bijna de helft (43 procent) van de luchtverontreiniging is afkomstig uit het buitenland. Dat vertelde Monique Meijerink van GGD Noord-Limburg vorige week woensdag tijdens een informatieavond over luchtkwaliteit en gezondheid in 't Schöpke in Veltum.

De luchtverontreiniging bestaat naast fijnstof uit stikstofdioxide, vooral door het verkeer (diesels), roet en ozon. Meijerink vertelde dat de kleinste fijnstofdeeltjes het gevaarlijkst zijn. "Want die dringen dieper door tot in de longen. Er komen steeds meer wetenschappelijke bewijzen dat die ultrafijne stof schadelijk is voor de gezondheid. Met als gevolg luchtweg- en longaandoeningen."

Toch merkte Meijerink op dat het met de luchtkwaliteit beter gesteld is dan dertig jaar geleden. "De situatie is verbeterd. De lucht is nu schoner." De GGD vindt dat de maatregelen op internationaal niveau genomen moeten worden. "Het houdt niet op bij de landsgrenzen." Het advies van de GGD is geen woningen of scholen te bouwen binnen 300 meter van een snelweg. Het verlagen van de maximumsnelheid, schoner vervoer en het terugdringen van het autogebruik moeten gestimuleerd worden. "Dit kan door te zorgen voor betere fietsverbindingen waardoor mensen eerder geneigd zijn de auto te laten staan."

De gemeente Venray richt zich bij de luchtkwaliteit vooral op de veehouderij. De gemeente is 'overbevolkt' met 600.000 varkens en 4 miljoen kippen. Een actiepunt uit de visie veehouderij is meer meetpunten. "We zijn in gesprek met de gemeente Nijmegen die er tien jaar ervaring mee heeft", zei milieuadviseur Frans Deenen. "We zijn bezig met een plan van aanpak. Het vergt een goede voorbereiding."