Werkgroep van start

Blitterswijck | De verbouwing van gemeenschapshuis in Blitterswijck is nog niet afgerond of er is al een nieuw ambitieus plan op poten gezet door een enthousiaste werkgroep. Er moet een woon- zorgcomplex in het dorp komen, maar zover is het nog lang niet.

Tijdens een bijeenkomst van Kerngroep Blitterswijck werd in ieder geval duidelijk dat de gemeenschap achter de plannen staat. Uit een enquête blijkt namelijk dat het leeuwendeel het plan steun. Er reageerden 242 mensen op de vragenlijst en daarvan juichen 181 respondenten het idee toe. De grootste groep geeft aan de gezondheid de voornaamste reden is om ooit naar een woon-zorgcomplex te verhuizen. Nu moeten inwoners van Blitterswijck nog uitwijken naar Venray, Tienray, Smakt of Horst. Het komt ook voor dat mensen tegen hun wil in verder weg moeten verhuizen. Dat steekt Riky Rutten. Zij is lid van Kerngroep Blitterswijck en een van de kartrekkers van het woon- zorgcomplex. "Er zijn mensen die hun hele leven al in Blitterswijck wonen. Zij willen ook de laatste jaren van hun leven in hun geliefde dorp kunnen blijven wonen. Het is toch verschrikkelijk als dat niet kan. Een vrouw zei ooit tegen mij: 'Als ik kon, kroop ik terug naar Blitterswijck'. Als ik daaraan denk krijg ik nog steeds kippenvel. We willen voor deze mensen een plek creëren in Blitterswijck."

Hoewel het idee nog in de kinderschoenen staat, is het voor de werkgroep belangrijk om nu door te pakken. De uitslag van de enquête was belangrijk voor het wel of niet doorgaan. "Gelukkig hebben de meeste mensen positief gereageerd. Dit was voor ons belangrijk om door te gaan. We moeten het samen gaan doen."

Het woon- zorgcomplex moet komen op de plek waar nu nog 't Honk staat. Als het nieuwe gemeenschapshuis klaar is, gaat dat gebouw tegen de vlakte. Uiteindelijk hoopt de werkgroep een complex met zo'n twaalf woon- zorgappartementen te realiseren. Een ambitieus idee, maar aan enthousiasme ontbreekt het de inwoners uit Blitterswijck niet. Er is al veelvuldig contact met de gemeente over de ideeën en er is zelfs al met een aannemer gesproken. "Het woon- zorgcomplex moet voor iedere inwoner van Blitterswijck toegankelijk zijn. Het moet zeker geen luxeproduct worden dat ontoegankelijk is voor mensen met alleen AOW." De werkgroep benadrukte verder dat het belangrijk is om met de complete gemeenschap de handschoen nu op te pakken. Er is in ieder geval nog een lange weg te gaan.