Twee nominaties Zònnestraole van Geluk

Venray | Zònnestraole van Geluk, een samenwerking tussen de Venrayse vastelaovesvereniging de Piëlhaas, commissie Klatergold en Schouwburg Venray, is als 'meest bijzondere initiatief' genomineerd voor de Aovend van 't Muulke.

In de categorie 'meest opvallende vrouw in een grote rol' is Brechje Jeuken, die in de Venrayse musical Marie Vermeulen speelde, genomineerd voor 't Muulke. De Aovend van 't Muulke 2018 vindt plaats op vrijdag 22 juni 2018 in het Munttheater in Weert en is de jaarlijkse uitreiking van provinciale stimuleringsprijzen op het gebied van amateurtoneel. Gedurende het toneelseizoen bezoeken juryleden voorstellingen waarvoor een aanvraag tot jurering is ingediend bij Toneelhuis LFA.

Vanuit een positief-kritische houding beoordelen deze juryleden de voorstelling op regie, spel, decor, originaliteit, enthousiasme. Vervolgens nomineert de jury de meest opvallende spelers en/of voorstelling/initiatief die tijdens het seizoen hoge ogen hebben gegooid. Twee jaar geleden werd in het kader van het 7x11 jubileum van de Piëlhaas de musical Zònnestraole van Geluk, gebaseerd op Venrayse vastelaovesliedjes, opgevoerd. In november 2017 werd de succesvolle productie nogmaals in de Venrayse schouwburg uitgevoerd.


1200 foto's van RooyNet gehaald

Venray | RooyNet heeft alle foto's, ansichtkaarten en luchtfoto's, waarvan niet zeker is wie de eigenaar is van de auteursrechten, offline gehaald. Volgens RooyNet gaat het om zo'n 1200 foto's.

Reden voor de actie is de verloren rechtszaak van Archief Erfgoed Leiden en Omstreken tegen een Rotterdamse uitgever. Het archief had 25 prentbriefkaarten, waarvan de maker niet te achterhalen was, online geplaatst. Dat bleek schending van het auteursrecht te zijn. Tegen deze uitspraak is beroep aangetekend. Branchevereniging Brain heeft echter de leden geadviseerd of foto's, waarvan niet zeker is dat er geen auteursrecht meer op rust, niet toegankelijk te maken. RooyNet heeft besloten dat advies op te volgen. De afbeeldingen worden in overleg met de deelnemers van RooyNet verwijderd. De verwijderingsactie is begonnen.