SP eist drie zetels op

VENRAY | De SP eist van Erica van den Akker, Lizzy Bruno en Joep Gielens dat ze hun zetel teruggeven. De drie raadsleden stapten half mei uit onvrede uit de SP om een eigen partij, ProVenray, op te richten.

Door Henk Willemssen

De SP behaalde 4 zetels bij de laatste verkiezingen

Afgelopen donderdag hielden de overgebleven SP'ers een ledenvergadering. Van de vierkoppige fractie is alleen Jan Hendriks nog over. Vrijwel alle leden reageerden verontwaardigd op het vertrek van het trio Van den Akker, Bruno en Gielens. "We doen een dringend moreel beroep op de drie om hun zetel terug te geven. Want die behoren toe aan de SP", zegt voorzitter Ronald van Hal. "Alle beoogde raadsleden tekenen vooraf een overeenkomst. Daarin staat dat ze bij vertrek – om welke reden dan ook – hun zetel afstaan. Dat is een duidelijke afspraak. Alle drie hebben ze hun handtekening eronder gezet." Van Hal beseft dat formeel die afspraak niet afdwingbaar is. "Dat klopt. Want volgens de Kieswet is een zetel aan een persoon verbonden. Maar je zit er niet voor jezelf. Je bent als SP'er gekozen. Ik spreek nu kiezers die zich genaaid voelen. Ze hebben bewust op een SP'er gestemd. Nu twee maanden na de verkiezingen gaan ze met hun stemmen en zetel naar een andere partij. Dat kan niet. We zijn ook namens onze kiezers verplicht hiertegen actie te ondernemen."

De Venrayse SP-afdeling telt zestig leden. Buiten de drie opgestapte raadsleden zijn er volgens Van Hal zo'n vijf leden die eveneens zijn vertrokken. "Dan praat je vooral over familie en bekenden. Zoals de broer van Joep Gielens of de partner van Erica van den Akker." Op 25 april werd Joep Gielens nog gekozen tot nieuwe voorzitter van de Venrayse afdeling. Hij volgde Ronald van Hal op die sinds 2009 voorzitter was. Hij volgde toen Linda Weijs op. Donderdag keerde Van Hal terug als voorzitter. "We hebben nu een tijdelijk bestuur gevormd. Voor een halfjaar. In november kijken we hoe we verdergaan."

Tijdens de ledenvergadering werd er volop gediscussieerd over de ontstane situatie. Ronald van Hal ziet de Venrayse afsplitsing niet los van de onrust bij de provinciale SP. Vijf Statenleden en gedeputeerde Daan Prevoo stapten op en enkele weken later viel de Venrayse SP-fractie uit elkaar. Joep Gielens was in Maastricht werkzaam als SP-fractiemedewerker. "De uitslaande brand in de Limburgse Statenfractie is door hem meegenomen naar Venray", meent Van Hal. "Het lijkt op een impulsieve daad en de nodige frustratie."