Erla (links voor) en Yana (rechts) kijken al vooruit naar de voorstelling Seizoenia.
Erla (links voor) en Yana (rechts) kijken al vooruit naar de voorstelling Seizoenia. Foto: Henk Lammen

Een droom komt uit

Venray | Het was voor Yana Cup (14) uit Venray en Erla Rongen (16) uit Oirlo een droom: op spitzen dansen in een echte productie. Op zondag 23 juni komt die uit als zij beiden schitteren in de voorstelling Seizoenia van Danshuis Venray.

Door Henk Lammen

De beide danseressen maken deel uit van de selectiegroepen van Danshuis Venray. Hun danscarrière vertoont veel overeenkomsten, maar over de toekomst denken zij geheel anders. "Ik was twee, drie jaar toen ik begon met dansen. Ik wilde al heel snel ballet doen, dansen op spitzen. Dat leek me enorm leuk", zegt Yana, de jongste van de twee. De havo 3-scholiere aan het Raayland College moest geduld hebben, want dansen op spitzen is pas op latere leeftijd verantwoord. Nu danst ze vier avonden per week, minstens vijf uur. Klassiek, modern, hiphop, het maakt haar niet veel uit. Dansen is voor haar een uitlaatklep. "Ik kan me er echt in uitleven. Als ik hoofdpijn heb en ga dansen is die meteen verdwenen. Dansen geeft me een gevoel van vrijheid, ontspanning. En op spitzen is helemaal geweldig. Af en toe wel moeilijk, maar wel een enorme uitdaging."

Erla, vwo 5-leerlinge, was een jaar of zeven toen ze begon met dansen. Nu danst ze vooral modern en klassiek. Dansen op spitzen was ook voor haar een droom. "Ik zag het op tv, ik was meteen verkocht. Zo mooi, sierlijk. Het straalt enorm veel rust uit. En die mooie kleding." Ze danst drie avonden per week en geniet van iedere minuut. "Ik kan er alles in kwijt, mijn gevoel erin leggen. Ik vind er ook mijn rust in. Na een dagje schoolstress, kan ik me helemaal uitleven met dansen. Het is hard werken, maar wel met een doel. Je werkt ergens naartoe."

In dit geval is het de voorstelling Seizoenia op zondag 23 juni (zie ook elders in Peel en Maas). Ruim een half jaar zijn ze al bezig om met selectiegroepen de diverse choreografieën in te studeren. "Het is prachtig om te laten zien wat je geleerd hebt. Voor je ouders, familie en vrienden. Daar doe je het uiteindelijk voor", zegt Erla. Yana vult aan: "En op spitzen hè. Dat is wat ik altijd heb gewild. In een voorstelling op spitzen dansen. Vooral omdat het indrukwekkende stukken zijn. Heel anders dan in voorgaande jaren. Ik kan niet wachten om het podium op te gaan."

Tot zover de overeenkomsten tussen beide danseressen. Hun (dans)toekomst ziet er totaal anders uit. Yana, die ook musicallessen volgt, wil van een passie haar beroep maken. "Ik wil absoluut doorgaan met dansen. Het liefste wil ik dansdocente worden. Ik ga me in ieder geval oriënteren op de opleidingen die er zijn. Bijvoorbeeld de docentenopleiding van Artez." Erla lacht als naar haar toekomst wordt gevraagd. "Ik ga rechten studeren. Maar ik blijf dansen hoor", verzekert ze meteen. "Het zal altijd een hobby voor me blijven. Ik kan er echt mijn rust in vinden."

De avondvoorstelling (19.00 uur) van Seizoenia op zondag 23 juni is uitverkocht. Voor de middaguitvoering (15.00 uur) zijn nog kaarten te koop via: www.danshuisvenray.nl.