Pijn in het peloton met familie Poels

Blitterswijck | In de Verkadefabriek te 's-Hertogenbosch is op zondagmiddag een bijzonder wielerboek ten doop gehouden: Pijn in het peloton. De auteurs Pieter Cramer en Frans Bevers baseren zich op uitvoerige gesprekken met ervaringsdeskundigen, van wielrenners en artsen tot en met fotografen en koersdirecteurs. Vanuit verschillende perspectieven worden oorzaken en gevolgen van wielerleed besproken.

Het boek omvat dertien hoofdstukken waarvan er een geheel gewijd is aan Sky-wielrenner Wout Poels uit Blitterswijck en zijn familie. Onder het hoofdstuk It's a Family Affair wordt uitvoerig stilgestaan bij die vreselijk valpartij in de zesde etappe van de Tour de France in 2012 ter hoogte van Metz. Wout Poels was een van de slachtoffers. De reeks blessures van Wout laten zich, volgens de auteurs, lezen als een boodschappenlijst: 1 gescheurde milt, 1 gescheurde nier, 3 gebroken ribben en 1 klaplong.

De auteurs hebben uitvoerig gesproken met de broers Norbert en Jos Poels en met zijn neef en documentairemaker Marijn Poels. Norbert, zelf renner geweest, die zijn broer telkens een hart onder de riem steekt en moed inpraat. En Jos en Marijn die niet zoveel hebben met de wielrennerij, maar op zeker moment veel waardering krijgen voor de wijze waarop Wout zich er weer bovenop werkt. Marijn vertelt in het boek dat hij in Sierra Leona net een zware bevalling had gefilmd waarbij de moeder komt te overlijden. Op dat moment kreeg hij een bericht vanuit het thuisfront: Wout is gevallen. "Een drama in drie woorden. Maar het zei mij even niets. Wat een andere wereld. Waar maken ze zich druk om. Later thuisgekomen zag ik in hoe heftig het is geweest", aldus Marijn, die later op uitnodiging van L1 met Retour een documentaire maakte over het revalidatieproces van neef Wout. In zijn werkzaamheden als filmer herkent Marijn de drang van Wout om hoe dan ook terug te komen: tegen alle adviezen in je eigen koers varen. "Geloven in je eigen kwaliteiten en trouw blijven aan je idealen", zegt de filmmaker. Uiteraard komt ook de carrière van Peter Winnen uitvoerig aan bod in het boek. Wat hij mee gemaakt heeft met vallen en opstaan. "Gemiddeld lag je zo'n vier of vijf keer per jaar op de grond. Meestal blijft het bij schaafwonden. Wat overigens ook verdomd hinderlijk kan zijn", aldus Winnen.

Het boek Pijn in het peloton met als ondertitel dertien beruchte blessures bij wielrenners is rijk geïllustreerd met indrukwekkende zwart-wit- en kleurenfoto's. Bloederige beelden die iedereen op het netvlies staan zijn voor de betrokken renner lang niet altijd de belangrijkste herinnering aan het leed. Wat weten we van de strijd van de coureur tijdens een langdurig genezingsproces? Kan hij terugkomen of besluit hij uiteindelijk zijn wielerloopbaan te beëindigen? Wanneer neemt de geest de pijn van het lichaam over?

Pijn in het peloton is een hommage aan de soms onvoorstelbaar hoge pijngrens waarover wielrenners beschikken, het doorzettingsvermogen om het doel te bereiken en het geloof om altijd weer beter terug te komen. Het is een nagenoeg complete inventaris van alles wat er in het lichaam en de geest van een wielrenner fout kan gaan. In dertien hoofdstukken passeert – van hoofd tot voeten – een gevarieerde reeks blessures, ongemakken en ongelukken de wielerrevue. Een fascinerende combinatie van feiten, verhalen en analyses.

Pijn in het peloton geeft een inkijk in het pijnproces dat wielrenners meemaken. Het is vlot geschreven met veel feiten, achtergronden en anekdotes. Het boek is uitgegeven door De Arbeiderspers en kost 27,50 euro.


Uitslagen MGC Venray

Venray | Koploper Gerrit Vermeulen van midgetgolfclub MGC heeft ook de zesde speelronde op zijn naam geschreven door met een prima score van 73 slagen en een duidelijke 6 – 0 zege op Harrie Lenssen de concurrentie kansloos te laten.

Hij scoorde met 23 slagen tevens de laagste ronde van de dag. Huub Straatman boekte eveneens een duidelijke overwinning op Leo Wilms (6 – 0) en bleef daarbij met 76 slagen aardig in de buurt van Vermeulen. Ook Gerrit Janssen deed met 6 – 0 winst op Gerrie Janssen van zich spreken door met 77 slagen thuis te komen.

Jan Engels (82 slagen) speelde weer niet denderend, maar wist de eerste ronde toch met 7 slagen te winnen van zijn tegenstander Jan van der Haghen. In de tweede omloop rechtte Van der Haghen de rug en met een ronde van 26 slagen vijf slagen terug. De laatste ronde was Engels weer bij de les en met een rondje van 24 slagen maakte hij de wedstrijd vakkundig met 4 – 2 af. Ondanks de nederlaag speelde Van der Haghen een prima wedstrijd met 89 slagen. In een inhaal wedstrijd wist Jan van der Haghen Gerrie Janssen met 5 – 1 aan de zegekar te binden. Alleen in de laatste ronde waren beide spelers aan elkaar gewaagd. Met een score van 90 slagen deed Van der Haghen wederom goede zaken voor het klassement, want hij klom naar de tweede plaats met 7 punten, weliswaar op duidelijke afstand van Gerrit Vermeulen, die de ranglijst aanvoert.

Gerrit Janssen en Huub Straatman staan op de gedeelde derde plaats met 8 punten. Jan Engels leverde ondanks de overwinning drie plaatsen in en staat nu op de vijfde plek. Op het 45+ toernooi van Duno uit Doorwerth heeft Jan Engels, die sinds begin van dit seizoen De Putters verruilde voor Duno, de vierde plaats weten te behalen met 74 slagen over drie ronden. Pluvius zorgde er voor, dat het toernooi niet in zijn geheel kon worden afgewerkt. Winnaar werd oud-teamgenoot en de nu voor Geldrop uitkomende Frits Zwaal met 67 slagen, gevolgd door de Duno-spelers Jan Spiljard met 69 en Dick van den Brink met 72 slagen. Gerrit Janssen (89 slagen) startte niet goed genoeg, ging gaandeweg wel steeds beter spelen, maar een hogere klassering dan de elfde plaats zat er ditmaal niet in, ook al omdat de vierde in het water viel.


Personato Dubbeltoernooi

Wanssum | Tennisvereniging de Gagel uit Meerlo-Wanssum houdt van maandag 2 tot en met zondag 8 juli het open Personato Dubbeltoernooi 2018.

Het toernooi kent een dusdanige diversiteit dat alle tennisliefhebbers kunnen deelnemen. Met categorieën open, 25+ en 55+ komt menige tennisser aan zijn trekken. Naast sportief en prestatief tennis kenmerkt het toernooi zich al jaren als gezellig.

Inschrijven via de website www.toernooi.nl tot 24 juni.