Teamchef Jan de Rooij:
Teamchef Jan de Rooij: "In september wordt het nieuwe politiebureau opgeleverd." Foto: Henk Lammen

"We zijn enorm trots"

Venray | In het kader van de Dag van de Bouw 2018 konden belangstellenden afgelopen zaterdag een kijkje nemen in het nieuw te bouwen politiebureau in Venray. Het onderkomen wordt in september van dit jaar geopend.

Door Henk Lammen

"Iets later dan gepland, maar als korps zijn we enorm trots. Het oude bureau kon echt niet meer", aldus teamchef Jan de Rooij. Tijdens de open dag valt De Rooij meteen op. "Ja, ik ben de enige in uniform", lacht hij. "Ik vond wel dat ik hier mijn gezicht moest laten zien om de mensen op te vangen en vooral om uitleg of een rondleiding te geven. Het contact met de mensen in de buurt is heel goed, ze leven enorm mee met dit bouwproject." Het nieuwe politiebureau in Venray heeft meteen een primeur. "Het is het eerste bureau dat binnen de Nationale Politie wordt opgeleverd. Ook daar zijn we heel trots op, maar vooral blij. Het wordt een heel modern bureau met open ruimten en flexplekken. Collega's krijgen allemaal een laptop, terwijl de computerkastjes gaan verdwijnen. Flexplekken zijn er niet alleen binnen, maar ook buiten. We willen bij de mensen aan huis of bijvoorbeeld op de parkeerplaats bij de supermarkt aangiftes opnemen. Is er overlast in een recreatiegebied dan staan we de mensen ter plaatse te woord en nemen meteen de aangiftes op. Zo kunnen we én flexibeler werken én een hoop tijd besparen."

"Bouwen op eigen terrein is de beste optie"

Het nieuwe bureau is volgens de aannemer Aarts Bouw straks robuust, toegankelijk, veilig, herkenbaar en duurzaam. Het gebouw krijgt een transparante uitstraling met veel lichtinval, maar bewaakt tegelijk de privacy van bezoekers. De Rooij: "Het wordt energieneutraal, het platte dak ligt straks vol met zonnepanelen, en er komt een warmtepompinstallatie. Het oude gebouw was echt afgeschreven. Te groot, te duur in onderhoud en veel te hoge energiekosten." Het nieuwe onderkomen wordt gebouwd op het terrein van het huidige bureau aan de Leunseweg. Uit kostenoverweging werd gekozen om nieuwbouw te realiseren op eigen terrein. "Je werkt toch met de belastingcenten van de burgers. Dan is bouwen op eigen terrein de beste optie. We hoeven geen extra huur te betalen tijdens de bouwperiode, kunnen gewoon blijven functioneren en het verhuizen is al helemaal gemakkelijk. We hoeven straks maar enkele meters te lopen", lacht De Rooij.

"Een hele nieuwe start voor ons korps"

"Bovendien blijven we centraal gelegen in Venray. De mensen weten ons hier te vinden." Tijdens de bouwperiode wordt overlast voor de buurtbewoners zo goed als mogelijk voorkomen. "We krijgen nauwelijks klachten en als er iets is dan kloppen de mensen bij ons aan en lossen we het op." De opening in september krijgt uiteraard een officieel tintje, maar ook de inwoners van de gemeente Venray worden niet vergeten. "Na de oplevering van het gebouw kan iedereen tijdens een open dag komen kijken naar het eindresultaat. Dit gebouw sluit heel mooi aan binnen het vernieuwend werken van de politie. Een hele nieuwe start voor ons korps in Venray."