Afbeelding
Foto:

Dialoogcafé over vrijheid

Venray | Woensdag 13 juni staat het dialoogcafé in Proeflokaal Goesting in het teken van 'vrijheid'. Volgens gespreksleider Gerard van den Buijs een zeer actueel thema: "Je ziet het overal in de wereld en in onze samenleving. En het aantal mensen dat zoekende is naar hun vrijheid neemt alleen maar toe."

"Duizenden mensen zijn dagelijks op de vlucht. We zien het elke dag op tv. Ze ontvluchten het land van afkomst en laten alles achter in een door oorlog verscheurd en vernietigd thuisland. Ze riskeren alles om te komen tot hun vrijheid'', aldus Gerard.

Volgend jaar is het precies 75 jaar geleden dat Venray werd bevrijd van tirannie en onderdrukking. En ook toen waren mensen op de vlucht. Joden, kunstenaars, anders denkenden en verzetsstrijders vreesden voor hun leven en hun vrijheid. En zij ontvluchtten toen hun vaderland, Nederland. Gerard: "Wat is er veranderd? Wat hebben we geleerd? En, wat kunnen wij nog meer doen om een ieder zijn vrijheid te gunnen en geven?"

Wat is jouw ervaring met vrijheid? "Ik heb vele ervaringen betreffende vrijheid. Voor het eerst op kamers. Het behalen van mijn motorrijbewijs. Maar de essentie ligt genuanceerder. Respect, tolerantie en acceptatie. Begrip voor de vrijheid van een ander. Zonder die van jezelf uit het oog te verliezen. Samenleven. Dat is voor mij nu vrijheid." Wat is jouw droom? "Dat er meer mensen gaan beseffen wat vrijheid is en hoe daar naar te handelen. Zodat iedereen kan deelnemen en een bijdrage kan leveren aan de maatschappij waarin wij allemaal leven. Meer kwaliteit van leven dus in onze samenleving." Wie zou jij graag aan de dialoogtafel willen ontmoeten? "Ik ben nieuwsgierig naar ervaringen van mensen die aan den lijve hebben ervaren wat (geen) vrijheid betekent."

Elke tweede woensdag van de maand is er een Dialoogcafé in Proeflokaal Goesting georganiseerd door de werkgroep Venray in Dialoog. Iedereen die graag deelneemt aan de dialoog is vanaf 19.00 uur welkom in de ruimte boven het proeflokaal. De dialoog duurt van 19.30 – 22.00 uur. Aanmelden kan via info@venrayindialoog.nl. Deelname is gratis. Proeflokaal Goesting stelt de ruimte beschikbaar en biedt de deelnemers gratis koffie en thee aan tijdens de dialoog.