Extra kosten door vervuild plastic

VENRAY | De kwaliteit van de ingezamelde kunststofverpakkingen is vaker onder de maat. Daardoor is het plastic onbruikbaar om te recyclen.

De inzamelaar moet op de overslaglocatie het verzamelde kunststof verpakkingsmateriaal eerst sorteren en het onbruikbare afval eruit te halen. Soms komt het voor dat complete vrachten worden afgekeurd en zo bij het restafval verdwijnen.

De gemeente Venray heeft vorig jaar 65.000 euro extra kosten moeten maken vanwege het onbruikbare vervuilde plastic.

Burgers zamelen steeds meer kunststofafval in. Vorig jaar liep de hoeveelheid op naar 780 ton, terwijl er rekening was gehouden met 600 ton. Het leverde de gemeente een voordeel op van ruim twee ton. Daarmee kon het verlies door het vervuilde plastic worden gecompenseerd. Alle gemeenten ontvangen van het Afvalfonds Verpakkingen een vergoeding voor het recyclen en vermarkten van kunststofverpakkingen.


Minder kosten schade verlichting

VENRAY | Het lukt de gemeente steeds vaker om kosten van beschadigingen aan de openbare verlichting te verhalen op de daders.

Er is een bureau in de arm genomen die automobilisten en andere weggebruikers kan achterhalen, waardoor de gemeente niet meer alleen opdraait voor de schadekosten. Als er geen aanwijzingen van sporen of een dader zijn, dan kan een beroep worden gedaan op het Waarborgfonds Motorverkeer. Volgens het jaarverslag leverde dit in 2017 een inkomstenpost op 54.000 euro.

Door het toepassen van led verlichting zijn er minder storingen en hoeft er ook minder geld uitgegeven te worden aan onderhoud en vervanging. Het betekende vorig jaar een meevaller van een ton.