BVV'27-spits Joost Wijnhoven glipt langs Leunen-verdediger Frank Gielens (links). Rechts kijkt Tom Riensema toe.
BVV'27-spits Joost Wijnhoven glipt langs Leunen-verdediger Frank Gielens (links). Rechts kijkt Tom Riensema toe. Foto: Jolijn van Goch

BVV'27 deelt eerste tik uit

Leunen-BVV'27 1-2 (1-2).

Doelpunten: 16. Sjoerd van de Winkel 1-0; 25. Jimmy Lucassen 1-1; 27. Egzon Grguri 1-2. Scheidsrechter: Willems (Lomm). Toeschouwers: 250. Gele kaart: Mateusz Arcimowicz, Ricky Loenen (Leunen) en Tom Thiesen (BVV'27).

Leunen: Voncken; Oudenhoven (66. Lenssen), Gielens, Loenen en Riensema; Nelissen (85. Van Dijk), Van de Winkel en Pim Weijs; Arcimowicz (62. Van der Cruijsen), Jacobs en Thomas Weijs.

BVV'27: Engels; Poels, Thiesen, Van de Water en Jens Arts; Lucassen (82. Karman), Verkoijen (93. Gelden) en Sil Arts; Grguri, Wijnhoven en Durgun (85. Gooren).

Door Henk Willemssen

LEUNEN | Vijfdeklasser BVV'27 kwam als winnaar (1-2) tevoorschijn in de eerste nacompetitiestrijd met vierdeklasser Leunen. Zondag in Blitterswijck hebben de geel-zwarten aan een gelijkspel genoeg voor promotie naar de vierde klasse. Leunen zal zich niet zonder slag of stoot naar de vijfde klasse laten dirigeren. "Als we die wedstrijd niet winnen, dan horen we ook niet in de vierde klasse thuis", stelde Leunen-trainer Vincent van Sambeek.

Leunen zit in een neerwaartse spiraal. De laatste negencompetitieduels leverden slechts één schamel puntje op. BVV'27 heeft ook geen gemakkelijke periode achter de rug rond het opstappen van trainer Jef Vels. Toch lijken de Blitterswijckers net weer op tijd in vorm te zijn. Coach Leon Wijnhoven was vooraf hoopvol gestemd. "De laatste competitiewedstrijd wonnen we bij kampioen Montagnards. We speelden weer als een team. Ik heb er daarom wel vertrouwen in."

Toch was het Leunen dat vanaf de aftrap domineerde. Het regende hoekschoppen voor het Blitterswijckse doel. Uit zo'n corner van Guus Nelissen kwam de eerste kans voor Pim Weijs maar sluitpost Davey Engels redde. Na een kwartier schoot Sjoerd van de Winkel de thuisclub op voorsprong. Via de binnenkant paal caramboleerde de bal bij de andere paal binnen: 1-0. Uit weer een gevaarlijke corner van Nelissen kopte Thomas Weijs, via een BVV-verdediger, vlak langs het doel. De geel-zwarten konden af en toe uitbreken maar Leunen bleef dreigender. Thomas Weijs brak op rechts door maar hij trof de voet van keeper Engels.

Na 25 minuten maakte de Leunse verdediger Frits Oudenhoven hands op de rand van de zestien. De goed leidende arbiter Willems legde de bal er net buiten. Jimmy Lucassen schoot de vrije trap schitterend raak in de verre kruising: 1-1. "We hadden op dat moment al zeker met 2-0 voor moeten staan", verzuchtte trainer Van Sambeek. "Het gebrek aan scorend vermogen breekt ons al het hele seizoen op." Bovendien zijn de Leunenaren mentaal kwetsbaar. Na de 1-1 reageerde de defensie niet alert bij een hoge voorzet van Joost Wijnhoven. Egzon Grguri ontving de bal, kapte zich vrij en schoot met links raak: 1-2. Binnen twee minuten stond het duel volledig op zijn kop. Leunen kwam die twee snelle tegenslagen niet meer te boven.

Tijdens de rust donderde het in het Leunse kleedlokaal. "Ik was zeer ontevreden en ben flink tekeer gegaan. Door twee stomme fouten geven we het uit handen. In ben ook boos weggelopen. Dat overkomt me niet vaak", bekende Vincent van Sambeek. Leunen probeerde het na rust wel. Maar de lange ballen van achteruit bereikten zelden hun bestemming. Het goed georganiseerde BVV'27 hield de rijen gesloten. "We missen ook een speler die de ploeg op sleeptouw kan nemen", aldus de Leunse trainer. Doelman Engels reageerde prima op een schot in de korte hoek van Stefan Jacobs. De beste kans kreeg Leunen in de slotfase. Invaller Quint van Dijk zag zijn doelpoging stranden op Davey Engels en in de rebound joeg Pim Weijs van dichtbij de bal over de lat. "Ik ben absoluut tevreden", zei de winnende coach Leon Wijnhoven. "In het begin hadden we wat moeite met de Leunse luchtmacht bij corners en vrije trappen. In de rust hebben we het iets omgezet en daarna hadden we geen problemen meer."