Gymnastiekvereniging St. Christoffel tijdens de wandelvierdaagse in 1961 ( locatie Leunen).
Gymnastiekvereniging St. Christoffel tijdens de wandelvierdaagse in 1961 ( locatie Leunen). Oude foto

'Loop maar mee'

Venray | Het was een tijdrovende klus. Maar ook een mooie. Jac van Sinten 74 jaar is trots op de totstandkoming én het resultaat van de 68 minuten durende dvd '60 jaar Avondvierdaagse Loop maar mee'. "De dvd toont de sfeer van Venray, zijn verenigingsleven en zijn inwoners gedurende de afgelopen 60 jaar. Ja, je zou het een historisch document over Venray kunnen noemen."

Door Ron Koenen

Ga met Jac van Sinten, die samen me zijn zoon Rudy Sinvid Mediamakers in Venray runt en de dvd in opdracht van de Stichting Avondvierdaagse Venray maakte, aan tafel zitten om te praten over de dvd en de ene na de andere anekdote komt voorbij. Jaartallen, namen en gebeurtenissen uit het verleden van Venray vliegen je in razend tempo om de oren.

Wist u bijvoorbeeld dat er in het amper 15.000 inwoners tellende dorp Venray vlak na de oorlog maar bar weinig animo was om te wandelen? Of dat de wijk Wit Desselke, broeder Bernulphus (Henri Coenders) met voetbal- en wandelclub Servio van Sint Servaas en stichting Kindervakantiewerk, met als grote animator hoofdleider en onderwijzer Piet Clephas, een grote bijdrage leverden aan de groei van de populariteit van de Venrayse wandelsport? "Bijna elk wijk of vereniging had in die tijd zijn eigen wandelclub", weet Jac van Sinten. "Bijna elk weekend was er wel ergens in de buurt een wandeltocht. In de film zijn daarvan heel veel unieke beelden te zien. Maar niet alleen van wandeltochten, ook van historische gebeurtenissen die in die jaren plaatsvonden, zoals de opening van het nieuwe hoofdgebouw van Sint Servaas in 1959 en de vestiging van, toen nog, metaalwarenfabriek Inalfa in 1955. Daarvan wordt ook een unieke groepsfoto met al het personeel getoond. Maar te zien zijn ook beelden van de start en finish van de eerste vierdaagse, in 1959, met 400 deelnemers op het Henseniusplein. 'Eerste Venrayse Jeugdvierdaagse geslaagd!', meldde nieuwsblad Peel en Maas toen."

Daarnaast is aantal mensen geïnterviewd, onder wie de 92-jarige Doortje Janssen en de 91-jarige Jan Wester van wandelclub 't Desselke en Piet Roelofs (86). "Piet was tamboer van wandelclub Servio en kan mooi over de tijd van toen vertellen. Bijvoorbeeld over de grote wandeltocht die Servio in 1955 bij de viering van zijn eerste lustrum hield. Vanaf Sint Servaas vertrok die dag een lange stoet wandelaars." Andere mensen die voor de dvd zijn geïnterviewd, zijn Jacqueline van den Munckhof, Toon Poels, Nellie Jacobs, Bernadien Thoone, Frits Basten, Jos Jacobs, Gonnie Frederix, Hub Clephas en Sjang Vollenberg. "Allemaal mensen die hun sporen in de Venrayse wandelsport hebben verdiend", aldus Van Sinten. "We laten ze steeds over hun eigen passie vertellen, gezien in het tijdsbeeld van toen. Dat levert bijzondere verhalen op." In 1963 werd de naam Jeugdvierdaagse veranderd in Avond Jeugdvierdaagse. Dat jaar werd voor het eerst een 5 km-tocht gehouden, die werd gewonnen door de net opgerichte wandelclub uit Merselo. Maar liefst 350 wandelaars namen deel aan de jubileumtocht op zondag. Begin jaren '80 was het echter gedaan met de populariteit van de wandelsport en verdwenen bijna alle wandelclubs. "Alleen de Natuurvrienden uit Merselo bleef actief", weet Van Sinten. "Hoe het kwam dat het over was? Venray kreeg een sporthal, een zwembad, er kwamen andere sporten. De keuze werd groter dat was funest voor het wandelen in clubverband. In 1985 werd ook het laatste bolwerk, De Wandelsportfederatie, opgeheven en ging de organisatie van de vierdaagse over in de Stichting Avondvierdaagse Venray."

Vanaf dat moment werd door de nieuwe stichting de samenwerking met de scholen nog meer gekoesterd, vertelt Van Sinten. "Al snel werd de avondvierdaagse uitgebreid met een drie kilometer lange route. Dat bleek een gouden greep. De samenwerking met de scholen werd en is ook nu nog een succes." Met een lach: "Een groot verschil is wel dat de deelnemers vroeger marcheerden, en nu meer ontspannen wandelen. Ook dat verschil is goed in de film te zien."

De 60ste Avondvierdaagse Venray start donderdag 7 juni (vandaag). De dvd '60 jaar Avondvierdaagse Loop maar mee' is te koop à 10 euro op het inschrijfbureau in de schouwburg. De dvd is ook te koop bij PLUS Judith en Guido van Dijck, Kruidenlaan 159, en bij Topsportive, Eikenlaan 50.