Het winkelpand van Peter Hendrix in de Patersstraat 9 in Venray rond 1965.
Het winkelpand van Peter Hendrix in de Patersstraat 9 in Venray rond 1965. Oude foto

Peter Hendrix

Venray | Het winkelcentrum van Venray is de afgelopen decennia zeer zeker met de tijd meegegaan.

De bestrating is geheel aangepast aan de huidige tijd en ook de ondernemers hebben gezorgd voor een moderne uitstraling van hun panden. Om te weten hoe het er vroeger uitzag, hebben we oude foto's of films nodig. Op de foto zien we het winkelpand van Peter Hendrix in de Patersstraat 9 in Venray rond 1965. Hij had daar al sinds 1907 een rijwielmagazijn en reparatiewerkplaats. Na zijn overlijden op 16 maart 1940 zette zijn echtgenote Elisabeth Jacobs het bedrijf voort. In 1952 slaagde zoon Harrie in Amsterdam voor het rijksdiploma gemotoriseerde rijwielen. Hij nam de zaak van zijn ouders over.

Eind 1992 sloten Harrie en Emmy Hendrix-Wethly voorgoed de rijwielzaak. Thans is in dit pand Chico's Kebabhuis & Pizza gevestigd. Aangrenzend links de woning van P. Clephas en daar weer links van de woning Jacques en Truus van Janssen-Van Beuningen (Schejje Maon). Schejje Maon is eigenlijk Schejje Maan. Maan komt van Herman, Jacques vond Maon mooier. Schejje is afgeleid van de Schei in Leunen. Scheije Maan (Jacques Janssen) figureerde ooit in de Venrayse revue "Dat dènk teminste", opgevoerd door de toneelvereniging Hioob met medewerking van muziekgezelschap Euterpe en de turnvereniging St. Christoffel. Deze revue werd gehouden op 28, 29 en 30 december 1947 in de feestzaal van Huize Servatius. De revue wilde in de tijd van gezagsondermijning een beeld geven van hoe klein degenen zijn, die het altijd beter weten. Rechts van de winkel van Hendrix zat Martien Lucassen met schoenreparaties. Deze winkel verhuisde later naar de Raadhuisstraat en is onlangs gesloten.

Bron foto: onbekend. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien.
Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray