Vanaf links Laura, Mandy en Thamilia:
Vanaf links Laura, Mandy en Thamilia: "Vrijwilligers zijn altijd welkom en onmisbaar." Foto: Henk Lammen

"Met én voor elkaar!"

Ysselsteyn | Vrijwilligers zijn onmisbaar binnen de samenleving. Bij de voetbalvereniging, het popkoor, in de zorg of bij evenementen. Vele handen maken licht werk. Bij het festival Jera on Air in Ysselsteyn is het niet anders.

Door Henk Lammen

Een speciale vrijwilligerscommissie is al maanden in de weer om vrijwilligers te werven, te coördineren, in te plannen en in een schema vast te leggen, zodat de 26ste editie van het festival op 28, 29 en 30 juni, weer op rolletjes verloopt. "Zonder de inzet van alle vrijwilligers is er geen festival", stelt Mandy Kemmelings (24). Zij maakt samen met Laura van Lipzig (25) en Thamilia Timmers (29) deel uit van de vrijwilligerscommissie. Mandy zet zich al jaren in voor het welslagen van het festival. "Ik heb het zien groeien van een muziekfestival hier op het veldje bij de Jera tot wat het nu is. Een evenement dat publiek uit binnen- en buitenland trekt." Inherent aan de groei is de noodzaak om meer vrijwilligers te werven die zich een of meerdere dagen of delen inzetten. Voor de bardiensten, bij de kassa of camping, het opbouwen en afbreken van het festivalterrein, de podiumbeveiliging, de entree en merchandising. "Per dag zijn er 300 tot 400 vrijwilligers enthousiast aan het werk. Zonder die mensen zouden we als organisatie niks waard zijn."

De zilveren editie was een geslaagd evenement

In het Jera on Air-kantoor staat een groot whiteboard met dagen en aantallen. Vrijwel dagelijks is er een update. "Het is werven, rekenen en plannen om alles ingevuld te krijgen. Niets te vergeten. Er ligt zeker in deze laatste weken druk op ons om alles geregeld te krijgen. Het is een kwestie van continu de stand van zaken bij te houden. Tot de laatste dag is het schuiven en schakelen. Sommigen zeggen heel enthousiast plan mij maar vijf diensten in. Een ander stelt alles in het werk om er toch maar een dagdeel bij te kunnen zijn", legt Thamilia uit. "Het festival heeft een groot draagvlak in het dorp", vult Laura niet zonder trots aan. "Bijna 90 procent van de vrijwilligers komt uit Ysselsteyn. Mensen die speciaal vrij nemen om hun steentje bij te dragen. Een dagdeel of een of twee dagen. Het is voor ons de kick dat uiteindelijk alles goedkomt. Als jongere krijg je het festival met de paplepel ingegoten. En daarmee blijf je verbonden, want ook de oudere generatie staat ieder jaar klaar om te helpen." Door een hoosbui in de nacht voor het festival dreigde enkele jaren geleden het evenement letterlijk en figuurlijk in het water te vallen. "Ik heb 's nachts echt liggen te janken", herinnert Mandy zich. Toen toonde Ysselsteyn zich op zijn grootst. "'s Morgens vroeg stonden er honderd vrijwilligers klaar om de rotzooi op te ruimen en het festivalterrein opnieuw in te richten. Dat was de echte Jera-cultuur. Met en voor elkaar." Op woensdag 20 juni houdt de vrijwilligerscommissie vanaf 19.30 uur een informatieavond voor belangstellenden. Aanwezigen krijgen dan uitleg over vrijwilligerswerk tijdens Jera on Air. Aanmelden als vrijwilliger kan via www.jeraonair.nl/nl/vrijwilligers. Voor meer informatie: stuur een email naar vrijwilligers@jeraonair.nl of bel Mandy Kemmelings, telefoon 06-38568696, of Thamilia Timmers, telefoon 06-28985759.