Niet in Venray

Er is iets geks aan de hand met Venray. Ik weet niet of het u ook al is opgevallen de laatste jaren. Maar het zit zo: elke keer als er ergens noodweer is, dan is het niet in Venray. De laatste tijd loopt het zó de spuigaten uit dat het tijd wordt er een column aan te wijden.

Neem afgelopen dinsdag. 's Ochtends kondigde de meteoroloog op de radio zwaar weer aan: 'Op sommige plekken kan wel 50 tot 75 millimeter per uur vallen. Maar het is heel plaatselijk, want drie kilometer verderop valt er dan nauwelijks iets.' Toen wist ik al: Venray ligt straks weer drie kilometer verderop.

Om half elf voorspelde mijn weer-app dat er in Venray om 20.00 uur 's avonds maar liefst 37,9 millimeter regen zou vallen. Ik tegen mijn vriendin: 'Dat wordt weer sproeien vanavond.' En inderdaad: rommel, donder en bliksem. Maar regen? Niks. Nada. Geen druppel.

'En die verschrikkelijke hagelbui in 2016 dan?' hoor ik de oplettende lezer nu vragen. Klopt, op donderdag 23 juni 2016 was Venray flink de klos. Kostte mij bijvoorbeeld twee horren en twee zolderraampjes ­– en daarmee kwam ik er nog genadig van af. Maar ja, dat was een uitzondering.

En u weet wat ze zeggen over uitzonderingen.