Wil van Ham staat verbijsterd bij zijn hekwerk. Afgelopen december was het ook al raak.
Wil van Ham staat verbijsterd bij zijn hekwerk. Afgelopen december was het ook al raak. Foto: Simone Swinkels

Herten ontsnapt na vernieling

Blitterswijck | Het hekwerk rondom de hertenweide van Wil van Ham werd in de nacht van zondag op maandag voor de vijfde keer vernield. De vijf herten waren lange tijd spoorloos, maar inmiddels hebben vier dieren de weg naar de 'veilige weide' teruggevonden.

Door Willem Menting

Van Ham is klaar met de vernielingen. Volgens de dierenliefhebber reed er tijdens de nachtelijke uurtjes een auto dwars door het hek heen. "Sommige automobilisten raken de macht over het stuur kwijt als ze met te hoge snelheid door de flauwe bocht langs ons huis aan de Berkenstraat in Blitterswijck scheuren. Ik heb dit nu al vijf keer meegemaakt. De automobilisten rijden vaak veel te hard of er is alcohol in het spel."

Volgens Van Ham waren de automobilisten deze keer wel erg brutaal. "Ze zijn dwars door het hek gereden en hebben de auto gekeerd op de hertenweide. De bandensporen waren duidelijk te zien. Ze moeten met twee personen zijn geweest, want iemand heeft het hek omhoog moeten houden voor de auto. Daarna hebben ze het hekwerk plat laten liggen, zo konden de herten ook ontsnappen."

Overigens heeft Van Ham nog geen aangifte gedaan van de vernieling. Wel heeft Van Ham al een melding gedaan bij de politie. "De inzittenden van de auto hebben de plaats van een ongeval verlaten en dat is strafbaar. Ik ga zeker nog aangifte doen. Nu moet ik vooral in de buurt van de weide blijven." Aangifte deed hij ook in december 2017. Ook toen reed er een auto door het hek.

Destijds hoorde Van Ham het voorval gebeuren. "Ik heb toen direct de politie gebeld en binnen een halfuur werd er iemand aangehouden. Die persoon heeft toen ook een zware straf gekregen. Hij reed onder invloed van alcohol, dus de rechter heeft daar destijds rekening mee gehouden. De man kreeg een boete van 2000 euro of hij moest 28 dagen de gevangenis in", vertelt Van Ham resoluut.

Van Ham is deze keer niet wakker geschrokken van de auto. Toen hij maandagochtend poolshoogte ging nemen bij de hertenweide, zag hij de ravage. "Ik vind het vooral erg vervelend. De schade moeten we toch iedere keer herstellen. En telkens zijn er herten weg."

Het is moeilijk om de dieren terug te lokken naar de weide. De telefoon van Van Ham stond begin deze week roodgloeiend. Veel mensen belden, omdat ze de herten van Van Ham hadden zien lopen. "Het zijn schuchtere dieren, dus ze komen echt niet op mensen aflopen. Het is moeilijk om ze weer te vangen. Dat is bijna onmogelijk. Jagers mogen de dieren op de openbare weg ook niet afschieten want daar hebben ze geen vergunning voor. Gelukkig zijn de meeste dieren weer terecht. Je moet de dieren uiterst kalm en rustig benaderen. Ik heb het hek voorlopig naar beneden gelaten in de hoop dat ze allemaal terugkeren. Dat plan lijkt te slagen, al mis ik nog steeds één hert. Ik hoop wel dat dit de laatste keer was."