Venray hoger in misdaadmeter

Venray | Venray staat dit jaar op plek 102 van de AD Misdaadmeter. De gemeente stond vorig jaar nog op plek 152, Venray is volgens het onderzoek in vergelijking met andere gemeenten dus minder veilig geworden. De grootste verschillen zitten in straatroof, autodiefstal en mishandeling.

De AD Misdaadmeter is een tool die per gemeente kijkt hoe veilig een gemeente is. Elk jaar brengt het Algemeen Dagblad deze misdaadmeter uit. Venray is vijftig plekken gezakt in veiligheid, constateert de meter. Woninginbraak (van 91 inbraken in 2016 naar 99 inbraken in 2017), mishandeling (van 83 in 2016 naar 116 in 2017 en vernielingen (van 180 in 2016 naar 192 in 2017) zijn omhooggegaan. Op de overige gebieden is een daling geconstateerd. Er is bijvoorbeeld een flinke daling te zien in het aantal straatroven (van 7 in 2016 naar 2 in 2017) en autodiefstallen (van 31 in 2016 naar 16 in 2017).

Ondanks de afname van het aantal incidenten over de gehele linie, zakt Venray op de ranglijst. Dit komt omdat over het algemeen criminaliteit verdwijnt of minder wordt, maar Venray zakt niet hard genoeg mee met de rest.

De buurgemeenten doen het beter: Boxmeer staat op plek 246, Horst aan de Maas op plek 244, Gemert-Bakel op 174 en Deurne op 185.


Onderzoek naar imago Brukske

Venray | De gemeente Venray en Wonen Limburg hielden in 2017 een imago-onderzoek in de Venrayse wijk Brukske. De resultaten van dat onderzoek werden maandagavond gepresenteerd tijdens de jaarvergadering van het wijkplatform in Brukske.

Tijdens het onderzoek werden vragen gesteld aan inwoners van Brukske en inwoners van de andere wijken van Venray. Uit het onderzoek blijkt dat Brukske het meest bekend staat als een multiculturele wijk met veel verschillende nationaliteiten. Verder komt naar voren dat het een gezellige wijk is. Als derde punt wordt nog aangedragen dat er veel allochtonen in de wijk wonen. Het derde punt stond vijf jaar geleden, tijdens het vorige onderzoek, nog bovenaan de lijst.

Het gros van de mensen buiten Brukske bezoekt de wijk alleen maar om boodschappen te doen, familie te bezoeken of voor afspraken bij de GGD in mfc Brukske. Inwoners van Brukske zijn over het algemeen erg tevreden over hun wijk. Grootste doorn in het oog van veel inwoners is het zwerfafval. Vooral rondom containers en prullenbakken ligt volgens de resultaten van het onderzoek veel afval. 55 procent van de mensen uit Brukske vindt de wijk niet schoon. Tijdens het vorige onderzoek lag dat aantal nog op 66 procent. Verder blijkt dat Brukske door de eigen inwoners wordt gezien als veilige wijk. Voor buitenstaanders is dat gevoel weer anders. Zij voelen zich sneller onveilig in de wijk. Dat geldt voor de buitenring van Brukske minder. Mensen van buitenaf zien het ook niet zitten om in Brukske te gaan wonen, terwijl inwoners van Brukske niet willen vertrekken. Als verbeterpunt voor Brukske wordt in eerste instantie gepraat over de aanpak van het zwerfafval. Daarna wordt gevraagd om een nieuw winkelcentrum. Aan dat laatste punt wordt gewerkt. De inwoners van Brukske moeten alleen nog wel even geduld hebben.


Huijs wint Ad van Meurs-prijs

Venray | De Venrayse singer-songwriter Etan Huijs heeft maandagavond de Ad van Meurs Publieksprijs in gewonnen voor mooiste liedje. Huijs kreeg 286 stemmen voor zijn liedje Little Birds. De prijsuitreiking vond maandagavond plaats in Meneer Frits in Eindhoven.

Ruud Fieten werd met 'Repeat After Me', de jurywinnaar. Huijs wist al een paar dagen dat hij de publieksprijs in de wacht had gesleept. Op initiatief van Ankie Keultjes wordt vanaf dit jaar deze jaarlijkse prijs uitgereikt aan het mooiste liedje van een van de artiesten die het afgelopen seizoen bij Aidan's Songwriter Night in De Rozenknop Eindhoven heeft gespeeld. Ad van Meurs was een Nederlandse singer-songwriter. Hij overleed op 10 november 2017.


Hans Teunissen weer lijsttrekker?

Venray | Hans Teunissen wil lijsttrekker van D66 worden bij de Provinciale Statenverkiezingen van volgend jaar. De gedeputeerde heeft zich onlangs officieel kandidaat gesteld bij de partij.

Teunissen is sinds de vorige verkiezingen provinciebestuurder. Hij wil zijn werk bij de provincie Limburg graag voortzetten. Daarvoor was de politicus onder meer wethouder in de gemeente Venray.

Kandidaat-lijsttrekkers kunnen zich nog tot het einde van deze week melden bij D66. Er hebben zich nog geen andere kandidaten gemeld bij de partij. Vervolgens wordt de lijsttrekker via een e-mailstemming gekoezen door de Limburgse leden van D66. In juli is dan de uitslag bekend.


Foto's Prorail

Venray | ProRail vliegt de komende dagen regelmatig met een helikopter om luchtfoto's en laserscans te maken van het spoor.

De opnamen maakt de spoorinfrastructuurbeheerder om zijn eigen topografische kaart, de basisbeheerkaart up te daten. Ook maken het bedrijf met de data 3D-weergaven van bijvoorbeeld stations. Er wordt gevlogen in Limburg, Groningen en Twente. Om goed in kaart te kunnen brengen hoe de spoorlijnen liggen, vliegt de helikopter op een hoogte van gemiddeld 190 meter. Omdat de helikopter iets lager dan normaal vliegt valt dat op.