Het projectteam is klaar voor Burgertop Venray 2019.
Het projectteam is klaar voor Burgertop Venray 2019. Foto: eigen foto organisatie

Aftrap Burgertop

Heide | In De Schól in Heide vindt op zaterdag 2 juni de aftrapbijeenkomst plaats van Burgertop Venray 2019. "Na de eerste Burgertop in 2017 heeft een groep Venraynaren teruggekeken en zich voorgenomen om ook begin 2019 de thermometer in de Venrayse samenleving te steken. Een manier om als onafhankelijke burgers te verkennen wat er leeft, wat we zelf kunnen doen of waar we aan kunnen bijdragen", aldus Richelle van Soest van het projectteam. De bijeenkomst begint om 10.00 uur.

Door Henk Lammen

Inwoners van Venray die zich hebben aangemeld voor de kick-off krijgen van de organisatie een voorproefje op de Burgertop 2019. Van Soest: "Ook de tweede editie willen we tot een succes maken. We willen namelijk niet zomaar de tweede Burgertop Venray organiseren. We leggen zaterdag onze voorgenomen koers voor om de beweging die wij voor ogen hebben samen in gang te zetten. Een beweging die bruggen slaat, lef toont, transparant opereert en ideeën of initiatieven van Venraynaren helpt realiseren."

"Samen is er nagedacht over de volgende editie van Burgertop Venray"

Tom Vaessen, eveneens van het projectteam, vult aan. "Wij geloven in het verbinden van mensen in de gemeente Venray. Dit komt naar voren in onze slogan Samen maken wij de gemeente Venray. We hebben vorig jaar een succesvolle Burgertop georganiseerd waar verschillende initiatieven uit voortgekomen zijn. Initiatieven die zich het afgelopen jaar gepresenteerd hebben zoals PitchVenray en Schuuf mar an met succesvolle bijeenkomsten."

De projectorganisatie van de Burgertop is het afgelopen jaar gegroeid en bestaat op dit moment uit tien mensen. "Samen hebben wij nagedacht over de volgende editie van Burgertop Venray. Daarvoor hebben we ons ten doel gesteld om initiatiefnemers in Venray in beeld te brengen, maar hen ook te verbinden en sterker te maken. Ook hoorden we het afgelopen jaar dat veel mensen het overzicht kwijt zijn wie waar mee bezig is en dan komen er vanuit de Burgertop ook weer nieuwe initiatieven bij. Is dat handig werd ons gevraagd? Temeer omdat er al zoveel organisaties zijn die activiteiten organiseren. Zou het niet verstandig zijn om dit eens in beeld te brengen? "

"Wij willen juist gebruik maken van dat wat er al is"

Vaessen heeft uitgesproken ideeën over de toekomst van het project: "Echte verbinding ontstaat als je met elkaar in contact komt, van elkaar leert, nieuwe mogelijkheden verkent. Iedere initiatiefnemer, groot of klein, heeft ideeën en ziet kansen. Maar hoe realiseer je die? Wij denken dat initiatiefnemers elkaar daarmee kunnen helpen en dat proces kan de Burgertoporganisatie faciliteren. En mooie voorbeelden van samenwerking in onze samenleving zijn er al. Organisaties die de handen ineen slaan op het gebied van financiën, samen evenementen organiseren of bij elkaar een kijkje in de keuken krijgen. Initiatiefnemers die een activiteit uitvoeren omdat ze daarin geloven. Maar ik heb het ook over de Piëlhaas, de dorpsraden, sportverenigingen. Iedereen kan iets van elkaar leren met betrekking tot organisatie, financiën, vrijwilligers en doelstellingen."

Tien inwoners van de gemeente Venray zijn als vrijwilliger bezig om de tweede editie van Burgertop Venray gestalte te geven. Meer helpende handen zijn altijd welkom. Vaessen: "Wij zoeken verbreding van onze enthousiaste club. We willen met veel meer mensen samen een Burgertop organiseren waar we verbinding en uitwisseling tot stand brengen, bijeenkomsten opzetten waar initiatiefnemers elkaar inspireren en daarnaast proberen wij verrassende ontmoetingen te stimuleren. Wij zijn tien enthousiaste mensen die niet een nieuw initiatief laten ontstaan maar juist gebruik willen maken van dat wat er al is."

"We zoeken mensen die middenin de samenleving staan"

"Wij zoeken mensen die actief zijn als initiatiefnemer of mensen die graag meedenken en -werken om de volgende Burgertop mogelijk te maken. We zoeken mensen die actief zijn in het verenigingsleven, in een stichting of een actieveling die middenin de samenleving staat en verbinding zoekt met anderen. Spreekt dit je aan dan moet je zaterdag zeker komen."

Aanmelden voor de kick-off kan via www.burgertopvenray.nl. De bijeenkomst start om 10.00 uur en eindigt om 14.30 uur. Voor koffie, thee en een lekkere lunch is gezorgd.