Grootse plannen met groene gordel

Venray | De plannen zijn groots, maar de oplettende inwoners van Venray zien dat er wat de gebouwen betreft nog niet veel is veranderd op het St. Annapark. Het bestemmingsplan voor het park is dan ook nog niet af en goedgekeurd door de gemeente. "Ik verwacht dat er tegen het einde van het jaar duidelijkheid is", vertelt projectleider Marianne Dankers-Warmerdam van de Renschdael Groep.

Dankers-Warmerdam vertelt gepassioneerd over het St. Annapark. De historie van het park kent ze uit haar hoofd en ze vindt het dan ook van belang dat de geschiedenis van het park door middel van de monumentale gebouwen wordt verteld. "Ik hoop dat de inwoners van Venray zien dat het park in goede handen is. We willen de historie behouden." Toch blijven niet alle gebouwen op het terrein behouden. Er kunnen immers in totaal 115 kavels voor woningen en appartementen komen op verschillende plekken in het park. De schouwburg verdwijnt van het terrein. "Dat gebouw verkeert in enorm slechte staat. Helaas kunnen we dat niet behouden. Je kunt je ook afvragen wat Venray met twee schouwburgen moet. Het kunstwerk uit de schouwburg blijft wel behouden voor Venray. Daar zoeken we nog een geschikte plek voor. De totale gebiedsontwikkeling gaat zeker zeven tot negen jaar duren."

Op het St. Annaterrein blijft ook een plek voor zorg. De zware psychische zorg uit het verleden keert niet meer terug, maar er blijft ruimte voor bijvoorbeeld zorgappartementen. "Daar hebben we nu bijvoorbeeld gebouwen als St. Jozef en St. Bernard voor op het oog. Er moet ook ruimte blijven voor bedrijven en kleine zelfstandigen." Verder mikt Dankers-Warmerdam op een hotel met brasserie in het hoofdgebouw. "We willen dit een hele aantrekkelijke plek maken voor heel Venray. Het is een uniek gebied en het blijft wat ons betreft een openbare plek waar mensen kunnen recreƫren. We zijn nog steeds met de gemeente in gesprek over de exacte invulling van het bestemmingsplan." Dankers-Warmerdam geniet zichtbaar van het terrein. Het complete St. Annaterrein wordt omlijst door bebouwing.

"Deze plek is echt de groene gordel van Venray. Dat is toch schitterend. We weten echt wel wat we hebben gekocht. Daar hebben we respect voor. Voor bomen die door ouderdom of ziekte verdwijnen, planten we nieuwe terug. Deze prachtplek moet in stand blijven." Er moet wel een verdienmodel gekoppeld worden aan het St. Annapark. Het project kost miljoenen en die moeten ergens worden verdiend. "We blijven minstens 25 jaar eigenaar van het park. We zoeken partijen om langere tijd mee in zee te gaan om de diverse gebouwen te exploiteren."