Ex-SP'ers heten ProVenray

VENRAY | ProVenray is de naam van de nieuwe politieke partij die is ontstaan uit een afsplitsing van de SP. Half mei, amper twee maanden na de verkiezingen, besloten de raadsleden Erica van den Akker, Lizzy Bruno en Joep Gielens uit de SP te stappen.

Door Henk Willemssen

Van den Akker en Bruno zijn nieuw in de gemeenteraad terwijl Joep Gielens in 2014 zijn debuut maakte. Hij werd in 2009 lid van de SP en maakte snel carrière. In 2010 was hij al bestuurs- en commissielid in Venray. Hij volgde de landelijke scholing en kwam in het partijbestuur. In april volgde Gielens nog Ronald van Hal, die bij de SP blijft, op als voorzitter van de Venrayse afdeling.

De SP behaalde bij de verkiezingen van 21 maart wederom vier zetels. Lijsttrekker Jan Hendriks, die de SP is trouw gebleven, kreeg in zijn eentje 1113 stemmen. Dit is 46 procent van de in totaal 2425 stemmen die de partij vergaarde. Gielens kreeg als tweede op de lijst 315 stemmen, de nummer drie Lizzy Bruno behaalde er 359 en Erica van den Akker scoorde 112 stemmen als nummer vier. Samen behaalde het trio 786 stemmen. Dat zou omgerekend goed zijn voor één zetel. Vergelijkbaar met de PvdA die met 789 stemmen een eenmansfractie vormt.

Jan Hendriks vindt dat de drie vertrekkers hun zetel hadden moeten teruggeven aan de partij. Zoals intern ook is afgesproken. Hij wijst erop dat niemand van dit trio op eigen kracht een raadzetel heeft binnengehaald. De kiesdeler is 678 stemmen.

In de vorige periode telde de Venrayse gemeenteraad acht fracties. Na de fusie van inVENtief en PP2 – nu Venray Lokaal – begon de huidige raadsperiode met zeven partijen. Met de komst van ProVenray zijn het er weer acht. Volgens Joep Gielens was het niet mogelijk aan te sluiten bij een bestaande lokale partij. "Dat is niet aan de orde. Qua profiel en idealen zijn wij echt anders. Wij zitten het meest aan de linkerkant."

De SP gaat nu verder als eenmansfractie. Voor Jan Hendriks is het niet helemaal vreemd. Van 1984 tot 1986 zat hij al als eenling in de raad namens de gecombineerde lijst van CPN, PPR en PSP.

De naam ProVenray staat voor een progressief en sociaal Venray. Het duurde even voordat de naam bekend werd vanwege goedkeuring door de Kiesraad. Het trio hekelt de koers en het gebrek aan zelfkritiek bij de SP. Ze denken hun werk in de gemeenteraad beter onder de vlag van ProVenray te kunnen doen. ProVenray is bezig de nieuwe politieke beweging verder gestalte te geven. Er wordt ook een vereniging opgericht.