Toren op slot

Overloon | De 25 meter hoge uitkijktoren in de Overloonse Duinen in Overloon zit om veiligheidsredenen op slot.

De stalen toren (kosten 100.000 euro) met trap werd in 2009 op een betonnen fundering geplaatst langs een 5,5 kilometer lang fietspad. Vorig jaar werd ontdekt dat de constructie gebreken vertoonde. Er bleef soms water op de betonnen vloer staan waardoor de toren last kreeg van roestvorming. Eerder was duidelijk dat er al 12.000 euro moest worden gestoken in herstel. Hoeveel daar nu bij komt, is niet bekend. De toren gaat pas weer open als de veiligheid voor de gebruikers gegarandeerd is.

Meer kwijtschelding van lokale lasten

VENRAY | Het aantal verzoeken voor kwijtschelding van gemeentelijke belastingen neemt sterk toe. In het afgelopen jaar steeg het aantal naar 1125. In 2015 waren er nog 894 verzoeken.

Mensen met betalingsproblemen worden actief gewezen op de mogelijkheid om vrijgesteld te worden van rioolheffing of afvalstoffenheffing. Voor de ozb geldt het nauwelijks omdat vrijwel alle minima over een huurhuis beschikken. De ozb wordt bij woningen alleen geheven bij pandeigenaren.

De gemeente Venray heeft vorig jaar 102.000 euro aan afvalstoffenheffing kwijtgescholden. De totale opbrengst was 2,8 miljoen euro. Bij de rioolheffing (totaal 4 miljoen euro) bedroeg de kwijtschelding 71.000 euro.

Een huurder betaalt gemiddeld per jaar bijna 300 euro aan riool- en afvalstoffenheffing. Ook het aantal beroepsschriften, tegen de afwijzing van de kwijtschelding, is de laatste jaren flink gestegen. Vorig jaar ontvingen de gemeente 85 bezwaren, dat waren er in 2014 nog 44.

Meevaller bij inning parkeergeld

VENRAY | In 2017, het eerste volledige jaar na de afschaffing van het betaald parkeren in oktober 2016, heeft de gemeente Venray nog 371.000 euro aan parkeergeld geïnd.

Het betekent een onverwachte meevaller van 59.000 euro. In de begroting was rekening gehouden met een parkeeropbrengst van 312.000 euro.

Sinds oktober 2016 is parkeren in het centrum van Venray vrijwel overal gratis na de invoering van de blauwe zone. Automobilisten moeten alleen nog betalen op de twee grote afgesloten parkeerterreinen van Blekersveld en aan de Raadhuisstraat. En in de parkeergarage in de Gouden Leeuw. Er geldt een goedkoop tarief van 1 euro per uur tot maximaal 3 euro per dag. Voor de afschaffing leverde het betaald parkeren jaarlijks zo'n 1,5 miljoen euro op.

Led-verlichting bespaart energie

VENRAY | De gemeente Venray behaalde vorig jaar een energiebesparing van 55.000 kWh. Het betekent een verminderde CO2 uitstoot van 23 ton.

Bij de vervanging van de openbare verlichting worden voortaan led armaturen met een dimmer geplaatst. Ze zijn niet alleen energiezuiniger maar hebben ook een langere levensduur.

Vorig jaar is in de wijk Landweert gestart met het vernieuwen van de openbare verlichting in de omgeving van Boterbloem, Marjolein en Penningkruid. Hier zijn 350 armaturen vervangen. Een deel van de Mgr. Hanssenstraat in Oostrum, de St. Luciastraat en de Tolstraat in de wijk noordwest en bedrijventerrein Keizersveld is voorzien van led-verlichting.