Aantal mensen in bijstand stabiel

VENRAY | Het aantal bijstandontvangers in de gemeente Venray blijft de komende jaren rond 900 personen schommelen.

De landelijke prognose laat een toename zien van 5 procent, waarbij Venray gunstig denkt af te steken. Toch is het opvallend dat ondanks de aantrekkende economie het aantal bijstandontvangers niet afneemt. Terwijl het aantal WW-uitkeringen juist flink daalt door de oplevende economie. Eind 2017 lag in de gemeente Venray het aantal WW-uitkeringen 25 procent lager dan eind 2016. Er stroomden ook minder mensen, vanwege een aflopende WW-uitkering, de bijstand in.

De totale instroom in de bijstand daalde niet, onder meer door statushouders en kwetsbare inwoners die zijn aangewezen op steun. Opvallend is ook dat het aantal jongeren in de bijstand licht blijft toenemen. Dit is ook een landelijke tendens.

Het bijstandvolume is begin 2017 wat opgelopen, maar vanaf medio vorig jaar was er een daling te zien. De uitstroom neemt toe en de meest kansrijke groep komt weer aan het werk. Het Venrayse bijstandsbestand bestaat voor een groot deel uit laagopgeleiden. Daarnaast zijn er bijstandontvangers die vanwege psychische problemen, een arbeidsbeperking of taalachterstand lastiger een baan kunnen vinden.

Het aantal bijstandontvangers met een loonkostensubsidie verdubbelt naar verwachting van twintig in 2018 naar veertig personen in 2022. De gemeente Venray spreekt van een inhaalslag. Werkgevers blijken steeds meer bereid om mensen met een arbeidsbeperking op deze manier een kans te geven. Overigens wordt de loonkostensubsidie vervangen door een nieuw systeem van loondispensatie.