Op de foto vrijwilligers die De Broekberg een warm hart toedragen. Het zwembad gaat in juni weer open.
Op de foto vrijwilligers die De Broekberg een warm hart toedragen. Het zwembad gaat in juni weer open. Foto: Simone Swinkels

"Een prachtig zwembad"

Wanssum | Zwembad de Broekberg in Wanssum wordt al vanaf het ontstaan in 1964 in gang gehouden door enthousiaste vrijwilligers. Langzaam maar zeker neemt de nieuwe generatie het stokje over. "Niemand kan het alleen runnen."

Door Sven Poels

Het buitenbad – het enige in de hele gemeente Venray – ligt pal naast voetbalvereniging SV United, op een (verre) steenworp afstand van de drukke, doorgaande weg.

"En toch kennen veel mensen het niet", vertelt Willy van der Heijden (53), verantwoordelijk voor onder meer het aansturen van de 40-50 collega-vrijwilligers uit Wanssum. "Ik hoorde het laatst nog van iemand uit Geijsteren. Hij zei: 'Ik rijd er al veertig jaar voorbij, maar ik heb nooit geweten dat hier zo'n mooi zwembad ligt waar je zo fijn kunt zitten'."

Het sociale medium Facebook helpt wel wat om de bekendheid op de krikken. "Vroeger kwamen de bezoekers voornamelijk uit Wanssum zelf, maar tegenwoordig ook uit de buitendorpen. Dat is ook nodig, want de gezinnen worden steeds kleiner", aldus Van der Heijden.

Waar een jaar of zes geleden een dieptepunt werd bereikt met minder dan tweeduizend gasten, zit het aantal nu weer in de lift: "Tegen de 3500, verspreid over juni, juli en augustus. In die drie maanden zijn we denk ik zo'n 45 tot vijftig dagen werkelijk open."

Of er kan worden gezwommen is niet alleen afhankelijk van het weer. Ook de vrijwilligers bepalen het lot, benadrukt Van der Heijden. "Niemand kan het bad alleen runnen. Elke dag dat we open zijn hebben we minstens een kassamedewerker en een iemand met een vereist reanimatiediploma nodig. Zonder deze mensen was de Broekberg er al lang niet meer geweest."

Jan Kuijpers (74) is een van de toegewijden die het al jaren draaiende houdt. Als lid van de nabijgelegen 'doeveclub' (postduivenvereniging de Maasvogels) raakte hij begin jaren negentig betrokken bij het onderhoud en beheer van het zwembad.

"De vereniging, met bloedfanatieke mensen als Sraar Francken, heeft dat een kleine veertig jaar gedaan. Zelf heb ik mijn functie vier jaar terug afgebouwd." "Jan is, als laatste van de oude garde, gefaseerd aan het stoppen", vervolgt Van der Heijden. "De nieuwe generatie heeft het een jaar of drie, vier geleden overgenomen. De kerngroep bestaat inmiddels uit vijf mannen en twee vrouwen. We komen er nu achter dat we heel veel taken op ons hebben die voorheen door Jan alleen werden gedaan." Kuijpers: "Persoonlijk geef ik niks om zwemmen, maar ik vond het altijd al een prachtig bad. Wat mij stimuleerde is om de kinderen hier met zoveel plezier bezig te zien. Dan voel je aan hoe belangrijk het voor hun is." "We hopen dan ook dat het nog lang openblijft", besluit Van der Heijden.

Zwembad De Broekberg gaat op 1 juni weer open. De openstelling van het zwembad wordt dagelijks bekendgemaakt via e-mail en social media.


Regen deert Funpop niet

Horst | Twee dagen was het groot feest in Horst. De 22e editie van Funpop werd namelijk gehouden. Vanuit het hele land kwamen verstandelijk gehandicapten met hun begeleiding, familie of vrienden naar Limburg. Met optredens van Danny de Munk, Danny Vera en The Originals was het twee dagen fun. Ondanks een klein beetje regen op zondag.