Glascontainers slijten veel sneller

VENRAY | Volgend jaar moeten veel glascontainers in de gemeente Venray worden vervangen. In de voorjaarsnota is hiervoor 392.000 euro uitgetrokken. Tevens worden in 2019 nieuwe ondergrondse restafvalcontainers aangeschaft voor 181.000 euro.

De meeste ondergrondse containers voor blik, drankverpakkingen en restafval zijn goed onderhouden en gaan zo'n vijftien jaar mee. De perscontainers voor kunststof worden zo intensief gebruikt, dat ze al na acht jaar vernieuwd moeten wordt omdat de pers niet meer goed en veilig functioneert.

Ook de glascontainers slijten sneller. Dat komt door de aantasting van zuren en beschadigingen door de glasscherven. Er ontstaat roest aan kettingen en kabels gaan stuk waardoor de container niet meer goed geledigd kan worden. De glascontainers worden daarom na een periode van circa acht jaar vervangen.

De fontein op het Schouwburgplein begint na tien jaar mankementen te vertonen. De waterfontein is destijds aangelegd na het project Centrum op de schop. Er is een grote onderhoudsbeurt nodig waarbij een deel van de besturing moet worden vernieuwd. In de meerjarenbegroting is ook geld uitgetrokken voor het vervangen van de markt- en evenementenkasten. Deze kasten zorgen voor de energievoorziening op de pleinen. De huidige kasten zijn vrijwel afgeschreven en er komen betere en gebruiksvriendelijkere voorzieningen voor in de plaats. Het vergt een investering van 80.000 euro. De werkzaamheden vinden plaats in 2019 en 2020.

De komende jaren wordt er jaarlijks ruim drie ton gestoken in het vervangen van de openbare verlichting. Het levert jaarlijks een voordeel op van 20.000 euro door lagere energie- en onderhoudskosten. Tevens draagt het bij aan het halen van de energiedoelen. De gemeente wil over twee jaar 20 procent energie hebben bespaard ten opzicht van 2013. In 2030 moet de besparing zijn opgelopen naar 50 procent. De nieuwe verlichting is veel efficiƫnter en kan 'slim' geschakeld worden.