Afbeelding
Foto:

Koningschieten en bierkruien

Blitterswijck | Het jaarlijkse bierkruien vanaf de Arcense bierbrouwerij naar Blitterswijck wordt op zaterdag 2 juni voor de 45e maal gehouden.

Zo'n twintig gildebroeders en zusters van het St. Antonius Abt Gilde Blitterswijck zijn bereid om deze traditie in ere te houden. De bierkruiers, koningspaar en de overheid gaan per huifkar naar Arcen waar ze 10.30 uur te gast zijn in de proeverij van Clevis in Arcen. Om 19.30 uur worden de bierkruiers bij de familie Pijpers in Blitterswijck afgehaald, waarna ze voor de tweede maal naar het gildetrein op het kasteelterrein vertrekken, waar de bierkruiers het bier aanbieden aan het gilde.

Zondag 3 juni wordt er gestreden om een nieuwe koning van het St. Antonius Abt Gilde. De dag begint om 6.45 uur met dauwtrappen, de gildebroeders- en zusters worden aan huis afgehaald door de tamboers en klaroenblazers om naar het gildetrein te gaan, waar om 8.00 uur een ontbijt wordt aangeboden door het koningspaar Stef en Linda Katelaan. Om 9.00 uur is de mis met gilde eer, gecelebreerd door gildepriester Huub van Horne. Aansluitend is er de sacramentsprocessie.

Om 13.00 uur wordt het eerste schot gelost op het gildetrein en gaat de jeugd de spits afbijten voor de nieuwe jeugdkoning. Om 14.00 uur schieten de gildezusters op de vogel. Om 15.00 uur de gildebroeders, voorafgegaan door de kerkelijke overheid, gildepriester Huub van Horne, burgemeester hans Gillissen, ereleden en enkele genodigden.

Als de vogel eraf wordt geschoten is, wordt de nieuwe koning van het gilde geïnstalleerd tijdens een ceremonieel gebeuren. Daarna begeeft het hele gilde zich naar het dorpsplein met de nieuwe koning en koningin en wordt het geheel ontbonden, waarna het feest in café de Zwart met de koning of koningspaar
verdergaat.

De nieuwe koning gaat op zaterdag 18 augustus schieten om de Europese koningstitel bij het Europees schutterstreffen in Neer.

Op de foto: de bierkruiers van het St. Antonius Abt Gilde in 1982 met de overheid en het koningspaar in het midden Henny en Mia Vissers