Afbeelding
Foto:

Expositie KIK 4.0 in Venrays Museum

Venray | In juni, juli en augustus worden de werken van de tien kunstenaars van KIK in het Venrays Museum tentoongesteld.

Omdat ze in verschillende kunstdisciplines en stijlen werken wordt het een veelzijdige presentatie van schilderijen, tekeningen, beeldhouwwerken, keramiek, kunstinstallaties, collages en proza- en poëziewerken. Deze vierde tentoonstelling met de naam KIK 4.0 toont een diversiteit aan kunstvormen wat getoond kan worden aan een zo breed mogelijk publiek.

Tien kunstenaars hebben zich enkele jaren geleden verenigd in het collectief KIK. De naam komt voort uit de combinatie van de eerste letters van de expositie in de kapel van St. Anna; Kunst in de Kapel. In het afgelopen jaar is de naam KIK ongewijzigd gebleven hoewel de betekenis ervan inmiddels ook buiten de kapel te vinden is. De groep nam ook deel aan de manifestatie Schijt aan de Grens, zowel in 2015 als 2017. Het zijn individuele kunstenaars die allen iets ontlenen aan het samenwerking in een collectief. Zo wordt bijvoorbeeld benoemd dat men elkaar inspireert, van elkaar leert.

De deelnemende kunstenaars zijn Carla Clevers, Carina Smits, Gemma Vissers, Harry van der Borg, Jet van Enckevort, Lucia Knops, Henriette Schaeffers, Liesbeth Loeffen en Tamara en Saskia Martens. Als individuele kunstenaars noemen zij als inspiratiebron vooral landschappen, de hoeveelheid informatie vanuit de wereld zoals die tegenwoordig op je afkomt, mensen, de schaamte en de onrust die opgeroepen kunnen worden zoals zoals bij bv. #Metoo. Zij worden ook geïnspireerd door andere kunstenaars, boeken, emoties of door het gebruikte materiaal.

De gebruikte materiaalsoorten variëren van katoen, linnen, aarde en zand, lijm, vernis, houtskool, grafiet, piepschuim, klei, paardenstaarten en -hoeven tot steensoorten zoals marmer, albast en speksteen. Soms zijn zelfs de fysieke aspecten van plaatselijke Venrayse landschappen zoals grondmonsters van de Diepeling of de Geysterse bossen, verwerkt. Verschillende kunstenaars hebben de Academie voor Schone Kunsten in Arendonk in België gevolgd. De kunstenaars van KIK volgen regelmatig cursussen of werken samen met anderen op hun vakgebied. Het bezig zijn als kunstenaar is een voortdurend leerproces.