Avondvierdaagse Venray 60 jaar

Venray | Avondvierdaagse Venray vindt dit jaar van 7 tot en met 10 juni voor de 60e keer plaats. De organisatie wil dit niet ongemerkt voorbij laten gaan en houdt op vrijdag 25 mei een receptie voor alle belangstellenden. Tijdens de receptie wordt de dvd gelanceerd met de documentaire van 60 jaar Avondvierdaagse Venray.

Het defilé van 2017

Op vrijdag 25 mei is iedereen die de avondvierdaagse een warm hart toedraagt van 18.30 tot 19.30 uur welkom in zaal Thielen aan het Kennedyplein. Tijdens de receptie worden fragmenten uit de dvd '60 jaar A4D, loop maar mee' voor het eerst getoond. Aan deze dvd is door medewerkers van de avondvierdaagse, in samenwerking met Sinvid Mediamakers, sinds het voorjaar van 2017 gewerkt. De documentaire bevat beelden en verhalen uit de geschiedenis – onder meer over het ontstaan, de routes en de deelnemende verenigingen - van de Venrayse avondvierdaagse aan de hand van interviews met (oud)medewerkers. De dvd geeft zo een sfeerbeeld van Venray, zijn verenigingsleven en zijn inwoners gedurende de afgelopen 60 jaar.

Voor veel oud-medewerkers is de receptie een reünie. Zij worden in het bijzonder opgeroepen om de bijeenkomst en de release van de dvd bij te wonen. De dvd is vanaf 25 mei te koop à 10 euro bij PLUS Judith en Guido van Dijck, Kruidenlaan 159, en Topsportive, Eikenlaan 50. Tijdens de avondvierdaagse is de dvd te koop bij het inschrijfbureau in de foyer van de Venrayse schouwburg.


Finale Vakkanjers

Venray | Leerlingen van het Raayland College uit Venray, DaCapo College uit Sittard, Den Hulster College uit Venlo en studenten van het Techniek College Arcus-Leeuwenborgh uit Maastricht staan op donderdag 14 juni in de grote finale van de Vakkanjer Challenge 2018 in de Werkspoorkathedraal in Utrecht.

Tijdens het afsluitende event Vakkanjers Live presenteren vmbo'ers en mbo'ers uit heel Nederland hun oplossingen voor wateroverlast aan opdrachtgever de Unie van Waterschappen. De Werkspoorkathedraal verandert voor de gelegenheid in een grote techniekarena waarin zo'n 1400 leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs de wereld van techniek kunnen ontdekken. Ruim zesduizend leerlingen van 130 scholen gingen afgelopen schooljaar aan de slag voor de waterschappen. "Het regent steeds vaker en harder in Nederland. Neem 13 mei in Drenthe waar er op bepaalde plaatsen 64 millimeter regen viel. Dat is meer dan de totale neerslag die normaal gesproken in de hele maand mei valt", aldus dijkgraaf Hetty Klavers van de Unie van Waterschappen, dat dit jaar opdrachtgever is van Vakkanjers. "Daarom hebben we ook de hulp van de Vakkanjers ingeroepen. Met hun technisch inzicht en creativiteit kunnen ze met een frisse blik oplossingen bedenken voor ons werk." De Vakkanjers bedachten op hun scholen de meest uiteenlopende ideeën: van een SmartWaterHotel een sponsdam tot een complete Urban Water Storage met monitoringssysteem waarmee waterschappen de beschikbare opvangcapaciteit kunnen vergroten en volgen. De teams met de beste oplossingen pitchen hun prototypes tijdens Vakkanjers LIVE. De leerlingen van het Raayland College doen mee aan Vakkanjer Pioneer en bemachtigden op het laatste moment nog een wildcard voor hun Magic Fountain, bekijk de film. Bekijk alle teams en hun ideeën op www.vakkanjers.live/teams. De bezoekers krijgen daarnaast een kijkje 'behind the scenes' van een festival. Ze ervaren wat er allemaal nodig is voor het opzetten van een groot event als Lowlands, Pinkpop of Mysteryland. Zo zitten de leerlingen zelf achter de knoppen van het licht en geluid, kunnen ze decors lassen, 3D printen, een podium ontwerpen, andere festivals bezoekers via virtual reality en nog veel meer. Vakkanjers is een initiatief van de technische sectoren om meer jongeren te interesseren voor techniek. Kijk voor meer informatie op www.vakkanjers.nl.


Wereldpaviljoen

Steyl | Minister Sigrid Kaag van Ontwikkelingssamenwerking heeft waardering voor het werk van stichting Wereldpaviljoen in Steyl en de ambitieuze uitbreiding met Afrika/Ghana. 'De bewustwording van leefomstandigheden in Ghana en het richten van schijnwerpers op migratievraagstukken is belangrijk werk', aldus de minister in een brief aan het Wereldpaviljoen..

Haar ministerie is graag bereid om het Wereldpaviljoen te helpen aan contacten in Ghana en de Nederlandse Ambassade in Accra. Onlangs heeft het Wereldpaviljoen het jaarverslag 2017 met een inkijk in 2018 gepresenteerd. Daaruit blijkt dat er in 2017 minder bezoekers zijn geweest dan het jaar daarvoor. Met name zijn er minder schoolklassen op bezoek geweest. Daar staat tegenover dat het aantal arrangementen en kinderfeestjes is toegenomen. Het bestuur heeft marketingacties op touw gezet om meer bezoekers te werven.

Bovendien worden scholen benaderd en geattendeerd op het feit dat het Educatieve programma in het Wereldpaviljoen aansluit bij het Curriculum van de scholen en daarmee aanvullende aandacht schenkt aan Actief Wereldburgerschap. Om de jaarlijkse exploitatie rond te krijgen zijn minimaal 5000 bezoekers nodig. In 2017 werd helaas een tekort geregistreerd van 10 mille.

Het Wereldpaviljoen krijgt geen subsidies en moet het doen met de entreegelden en giften van mensen, bedrijven en organisaties die het Wereldpaviljoen een warm hart toedragen. Tachtig vrijwilligers, onder wie ook een aantal uit de gemeente Venray, dragen het Wereldpaviljoen. "De reacties van docenten en scholieren die een bezoek hebben gebracht aan het Wereldpaviljoen zijn zeer positief. Dat geldt ook voor de gasten, vaak gezinnen, die tijdens de toeristische openstellingsuren, woensdag- en zondagmiddag, het Wereldpaviljoen bezoeken. Door onder andere de mond-tot-mondreclame hopen we dat in 2018 meer scholen en bezoekers te gast zullen zijn", aldus voorzitter René Poels.

Het al dan niet doorgaan van de uitbreiding met een Afrika-inleefatelier met vooral Virtual Reality-ervaringen en daarin bijzondere aandacht voor de migratiestromen de komende jaren, hangt af van of het Wereldpaviljoen de financiën rond krijgt. De gemeente Venlo is bereid om dit plan te steunen met 30.000 euro. Bij de provincie Limburg is in juli vorig jaar een subsidieverzoek ingediend. Daarover is nog geen beslissing genomen. Daarnaast is de stichting in contact met diverse fondsen om te onderzoeken of deze de uitbreiding mede mogelijk gaan maken.