Het bestuur van SSS'18 bij het jubileum in 1938.
Het bestuur van SSS'18 bij het jubileum in 1938. Foto: archief SSS'18

Open dorpsclub

Overloon | SSS'18 bestaat dit jaar honderd jaar en dat wordt groots gevierd. De voetbalvereniging wordt breed gedragen door de gemeenschap in Overloon. "Iedereen in Overloon heeft op een of andere manier wel een band met SSS'18."

SSS'18-voorzitter Adrie van de Pasch probeert de vereniging te typeren. Volgens hem "Overloon is in de oorlog platgeschoten en de inwoners hebben het dorp met eigen handen weer helemaal opgebouwd. Daardoor is de gemeenschap ontzettend hecht geworden. Dat is nu nog steeds zo. Als je daar over nadenkt dat besef je dat het echt heel bijzonder is", zegt Van de Pasch.

Volgens Van de Pasch is SSS'18 vooral voor iedereen toegankelijk. Als de deur van de bestuurskamer dicht is, durft iedereen naar binnen te stappen. "We kunnen altijd op een open en transparante manier met elkaar overleggen. Iedereen kan zijn of haar probleem kwijt en we zijn als bestuur toegankelijk en laagdrempelig."

Dat SSS'18 breed gedragen wordt blijkt uit het feit dat andere verenigingen hun handen uit de mouwen steken tijdens de jubileumweekenden. Onder meer vrijwilligers van carnavalsvereniging de Huibuuke en de fanfare helpen een handje. "De club heeft op dit moment zo'n 550 leden en die willen natuurlijk allemaal het feest graag meemaken, het is dus fijn dat andere verenigingen ons helpen. Daar zijn we ze heel dankbaar voor."

Volgens Van de Pasch is SSS'18 één grote familie. "De vereniging is écht heel erg hecht. Het is wel een beetje ons-kent-ons, maar iedereen blijft welkom. SSS is een vereniging voor iedereen en dat is wel belangrijk om te benadrukken." Als Van de Pasch nadenkt over de hoogtepunten van de club noemt hij de promotie naar de eerste klasse op het veld van rivaal Volharding in 2015. SSS won de derby met 1-4. "Er stonden 2500 toeschouwers langs de zijlijn dus dat was wel echt een hoogtepunt. We hopen nu een stabiele tweedeklasser te blijven. We gaan als club geen gekke dingen doen, want dat past niet bij ons."

Toch waren er volgens Van de Pasch nog veel meer hoogtepunten in de historie van de vereniging. Hij denkt onder meer aan het eerste kampioenschap bij de vrouwen van SSS'18. Ook de periode van het eerste vrouwenteam van de club in de hoofdklasse staat nog vers in het geheugen. "We hebben lange tijd een vereniging van ruim 700 leden gehad. Dat is ontzettend veel voor een dorpsclub. We hebben er nu nog zo'n 550 dat is nog steeds een mooi aantal. Onze vereniging heeft een centrale positie in de Overloonse gemeenschap."

Het bestuur van SSS'18 bij het jubileum in 1938.