Het eerste elftal van SSS'18 viert de promotie in 2008.
Het eerste elftal van SSS'18 viert de promotie in 2008. Foto: archief Peel en Maas

SSS'18 een laatbloeier

Overloon | De grootste successen behaalde Sport Staalt Spieren pas na de eeuwwisseling. De honderdjarige voetbalclub zette in de laatste twee decennia op allerlei fronten grote stappen vooruit. Met de sportieve opmars als katalysator onderging de thuishaven, sportcomplex De Raay, een ware metamorfose. Ook qua ledenaantal en in organisatorisch opzicht groeide de club uitbundig.

Tussen de traditionele voetbalwerken Venray en Volharding in heeft SSS'18 heel lang een bescheiden rol vertolkt. Kort na de oprichting op 18 juli 1918 raakte de jonge club midden jaren twintig in de problemen. Op 25 april 1926 vond een heroprichting plaats met voorzitter Van Wanroy en secretaris Helm Loonen die als vijftienjarige al medeoprichter was. Na enkele goede jaren kwam er vlak voor de Tweede Wereldoorlog weer de klad in. In het seizoen 1937/38 moest zelfs het eerste elftal worden teruggetrokken uit de competitie.

Het dorp Overloon heeft zwaar geleden in het laatste oorlogsjaar 1944. Na de bevrijding moest de club weer helemaal van vooraf aan beginnen. Zonder materialen en zonder speelveld. De club vervulde lange tijd een vrij anonieme rol in de afdeling Noord-Brabant. In de jaren zestig waren er twee opmerkelijke gebeurtenissen. In 1967 werd het huidige sportpark De Raay geopend. En een paar jaar werden de traditionele geel/zwart tenues afgezworen en vervangen door witte tenues. Die fout werd echter weer snel hersteld.

In 1980 trad een nieuw bestuur aan en met de jonge trainer Jos van Kooij werd de sportieve weg omhoog ingeslagen. Na drie promoties op rij klom SSS'18 vanuit de kelder, de derde klasse van de onderafdeling, op naar de vierde klasse. Dat verblijf (in 1983/84) duurde slechts een jaar. Het Overloonse bestuur ondernam in die tijd enkele vergeefse pogingen om de club over te plaatsten naar het Limburgse district Zuid II. Bij het 70-jarig bestaan in 1988 gaf de KNVB eindelijk toestemming. Onder trainer Hans Willems en boegbeeld 'mister SSS'18' Karel Janssen die 25 jaar onafgebroken – van 1967 tot 1992 – in de hoofdmacht voetbalde werd opnieuw de vierde klasse bereikt. Ook toen was er een Janssen-kolonie. Karel speelde samen met zijn broers Paul en Jan. Karel begon als spits en werd later spelverdeler. Hij kon naar andere clubs, zoals Venray, maar hij weigerde Overloon te verlaten.

Direct na het debuut in de derde klasse viel SSS'18 in 1992 weer terug naar de vierde klasse. Na de eeuwwisseling gingen de prestaties zienderogen vooruit. De teruggehaalde trainer Hans Willems bracht de ploeg weer naar de top van de vierde klasse. Noud Janssen kon daarna gaan oogsten. Na twee promoties op rij (in 2007 en 2008) stoomde de club door naar de tweede klasse. Met een nieuwe talentvolle generatie rondom de twee voetbalfamilies Janssen.

Onder trainer John Thijssen beleefde de club tussen 2008 en 2012 vier mooie jaren op rij. Ieder seizoen werd nacompetitie gespeeld. Onder clubman Math Aerts lukte het in 2013 eindelijk de eerste klasse te bereiken. Het was een unicum in de clubhistorie alhoewel het slechts voor een jaar was. Direct na de degradatie speelden de geel-zwarten met trainer Ales Jurcik van 2015 tot 2017 nog twee jaar in de eerste klasse. In het huidige jubileumseizoen draait SSS'18 weer aardig mee in de tweede klasse.

De vrouwen van SSS'18 werden kampioen in de hoofdklasse.
Doelman Jan Verhoeven tikt een bal uit de hoek.