Manifestatie

Veel groter kon het contrast niet zijn.

Terwijl Meghan en Harry afgelopen zaterdag onder een stralende zon en wereldwijde belangstelling in de echt werden verbonden, vond op het Schouwburgplein en in de schouwburg onder druilerige omstandigheden en met een handjevol aanwezigen de manifestatie 'Venray voor iedereen' plaats. Het Gehandicaptenplatform Venray en de gemeente wilden zo de aandacht vestigen op het VN-verdrag voor mensen met een beperking.

Ik ben een fan van dat verdrag. Een toegankelijke bioscoop, werkgevers die mensen met een beperking in dienst nemen, de gemeente die communiceert in eenvoudige taal, kinderen met en zonder beperking die samen spelen op het schoolplein: allemaal dingen die het VN-verdrag dichterbij brengt – en waar iedereen van profiteert. Mits je het als gemeente natuurlijk goed uitvoert.

'Ik hoop dat als het huwelijk is afgelopen, het hier wat drukker wordt,' zei de burgemeester in zijn openingswoord. Maar dat gebeurde nauwelijks. Niet zo gek, want termen als 'manifestatie', 'gehandicaptenplatform' en 'VN-verdrag' zijn ontzéttend niet-sexy. Geen wonder dat Meghan en Harry meer publiek trokken. Geeft niet. Alle lof voor dit initiatief. Het begin is er.

Binnen in de schouwburg stonden enkele gehandicapte sporters te tafeltennissen. Een bezoeker gaf een van hen een compliment: 'Je voetenwerk, je houding en je timing zijn echt goed!' De blije blik van die jongen: nog mooier dan een jurk van Givenchy.