Weinig nieuws in voorjaarsnota

VENRAY | Door de verkiezingen en de vorming van de nieuwe coalitie van CDA, D66 en Venray Lokaal heeft de voorjaarsnota dit jaar een magere inhoud. Er zijn staan geen nieuwe voorstellen in. Die komen pas na de zomervakantie aan het licht in het collegeprogramma en de begroting voor 2019.

De meerjarenbegroting borduurt voort op bestaand beleid en bevat vervangingsuitgaven en wettelijk verplichte taken. De gemeenteraad gaat op 3 juli de beleidsarme voorjaarsnota ook niet uitgebreid behandelen. Daardoor zal de begrotingsbehandeling in het najaar meer gewicht krijgen. De meerjarenbegroting 2019-2022 laat gunstige cijfers zien. Het exploitatieoverschot loopt op van 600.000 euro in 2019, naar 1,7 miljoen euro in 2020, 2,9 miljoen euro in 2021 tot 3,7 miljoen euro in 2022.

Informatietechnologie speelt een steeds belangrijkere rol, ook bij de gemeente. Er worden in de komende jaren extra uitgaven gedaan om de digitale dienstverlening aan burgers en ondernemers te verbeteren. Tevens moet worden voldaan aan aangescherpte wettelijke eisen van informatiebeveiliging en privacy en aan het digitale stelsel van de nieuwe Omgevingswet. De komende jaren ontstaat er een piek in de uitvoering van projecten. Het stuwmeer aan investeringen is per januari 2018 opgelopen naar liefst 46 miljoen euro. Dit kwam vooral door vertragingen van grote investeringen bij onderwijs, verkeer en klimaatmaatregelen en de projecten Via Venray, aanpak Gouden Leeuwplein en de gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum. De gemeente kan met de huidige bezetting de toegenomen hoeveelheid werk niet aan. Het college wil daarom twee of drie extra fulltimebanen creëren. De extra financiële buffers die zijn aangelegd om de te verwachte tekorten in het sociaal domein op te vangen, zijn in de afgelopen drie jaar niet nodig gebleken. Ook in 2018 zal het zorgbudget voldoende zijn. Al is er wel opnieuw een overschrijding bij de jeugdzorg. De verwachting is dat dit binnen het totale budget kan worden opgevangen.

De lasten voor de burgers worden de komende jaren niet extra verhoogd. De gemeenteraad heeft al besloten dat de stijging van de ozb dit jaar beperkt blijft tot het inflatiecijfer van 1,6 procent. In 2019 stijgt de ozb met 1,4 procent, in 2020 met 1,5 procent, in 2021 met 1,4 procent en in 2022 1,5 procent.


Venray in bedrijf

Venray | Susan Weerts en Thuur Wekking (Flexpoint), Wilfred Martens en Edwin Keijsers (Keijsers-Martens) en Bart Lemmen (Glasweb Venray) zijn zaterdag 26 mei te gast in een nieuwe uitzending van Venray in bedrijf.

In het programma Venray in bedrijf praat presentator Rob van Lieshout in Zaal Zeven met enkele gasten over actuele zaken uit het Venrayse bedrijfsleven. Dit programma wordt een keer in de maand uitgezonden en komt tot stand door een samenwerking tussen Audica Video en Peel en Maas TV. Deze uitzending wordt elk uur herhaald tot en met zondagavond 18.00 uur. De herhaling is op Peel en Maas TV te zien op woensdag 30 mei 19.00 uur (herhaling tot en met 31 mei 18.00 uur op Peel en Maas TV).

De opnames voor de mei- en juni-uitzendingen van Venray in bedrijf zijn donderdagavond 24 mei om 18.00 uur in Zaal Zeven (bij Asteria). In de uitzending van juni zijn Anne-Marie Goossens en Theo Philipsen (Confiance), Roger en Carly Verberkt (Catermaat) en Bram Cossee (2Switch kringloopwinkel) te gast. Publiek is van harte welkom bij de opnames. Inloop vanaf 17.30 uur.


'Wielerwedstrijd legt Merselo lam'

Merselo | De inwoners dienen vooraf beter te worden geïnformeerd over de BinckBank Tour. Dat stelde John van Dijck vorige week donderdag in de dorpsraadvergadering in Merselo. "De wielerwedstrijd legt het hele dorp lam."

Het wielerpeloton doet op dinsdag 14 augustus voor de tweede keer Venray aan. Het centrum van de gemeente is die dag het decor voor de start en finish van de individuele tijdrit van de enige meerdaagse WorldTour-wedstrijd van Nederland en België. Er worden in het centrum van Venray zo'n 30.000 wielerfans verwacht. De start van de tijdrit is op het Schouwburgplein, de finish op de Raadhuisstraat ter hoogte van de kruising met de Stationsweg. De tijdrit is 12.7 kilometer lang en voert de wielrenners naar Merselo en buurtschap Weverslo. Vorig jaar voerde de etappe ook door het landelijk gebied rond Merselo. Dat leidde tot veel overlast voor de inwoners van het kerkdorp. Van Dijck: "Vanaf 's morgen vroeg tot halverwege de middag zorgde de BinckBank Tour voor veel overlast. Het dorp was voor de inwoners nauwelijks bereikbaar. Als dorpsraad hebben we vooraf van de organisatie niets vernomen. We willen nu op tijd weten welke consequenties de wielerwedstrijd heeft voor de dorpsbewoners. Zodat wij de mensen ook tijdig en goed, bijvoorbeeld via 't Krentje, op de hoogte kunnen houden." Volgens de dorpsraad was Merselo vorig jaar helemaal lamgelegd door de wielerwedstrijd. Auto's stonden soms meer dan tien minuten te wachten bij de paar oversteekplaatsen, dorpsbewoners die niet naar huis konden, bedrijven die niet bereikbaar waren. "Ik ken alle sluiproutes in de buurt, maar je kwam er gewoon niet doorheen", merkte een van de dorpsraadleden lachend op. Van de organisatie heeft de dorpsraad inmiddels een conceptplan gekregen voor de koers in Venray. "We wachten het officiële schrijven af en kunnen dan concreet actie ondernemen om de inwoners op de hoogte te stellen. Het moet in ieder geval beter dan in 2017. Toen liep het door een slechte communicatie echt uit de klauwen."


Man verdacht van drugshandel

Venray | Een 26-jarige man uit Baarlo wordt verdacht van het handelen in harddrugs in Venray op 24 augustus 2016. De verdacht wordt er tevens van verdacht op 24 augustus 2016 in Venray, als bestuurder van een motorrijtuig en onder invloed van drugs, betrokken te zijn geweest bij een ongeval en hij zou de plaats van het ongeval ook nog hebben verlaten. Hij moet op 30 mei voor de rechter in Roermond verschijnen.