De pas benoemde wethouders (vlnr) Loonen, Brugman, Thielen en Van der Putten omringd door de gemeenteraad.
De pas benoemde wethouders (vlnr) Loonen, Brugman, Thielen en Van der Putten omringd door de gemeenteraad. Foto: Rikus ten Brücke

Nieuw college kan aan de slag

VENRAY | Negen weken na de verkiezingen van 21 maart heeft Venray een nieuw college. Dinsdagavond werden in de raadzaal de vier wethouders Jan Loonen en Anne Thielen (CDA), Carla Brugman (Venray Lokaal) en Martijn van der Putten (D66) gekozen.

Door Henk Willemssen

Van de 26 raadsleden - Harrie van Oosterhout (VVD) was afwezig - kregen Thielen en Van der Putten 24 stemmen en Loonen en Brugman 23 stemmen. Na het afleggen van de eed of de belofte waren de nieuwe wethouders officieel beëdigd.

Burgemeester Hans Gilissen nam alvast afscheid van wethouder Ike Busser (Samenwerking), die op woensdag 30 mei een receptie krijgt aangeboden in het gemeentehuis.

Busser trad per 1 januari 2010 aan, gelijktijdig met Gilissen die na de herindeling Jos Waals opvolgde. "Het waren boeiende en ook turbulente jaren", zei Gilissen, "We hebben pittige discussies gevoerd aan de collegetafel." Dinsdagochtend vergaderde het college voor het laatst in de oude samenstelling. Volgens Gilissen bleef Busser tot het laatst uiterst kritisch. "Hij is iemand die van alles wel iets vindt. Alhoewel besturen een heel serieuze zaak is, hebben we ook veel lol gehad. Ik kan met niet een collegevergadering herinneren waarin we niet gelachen hebben. En lachen is niet verboden."

Ike Busser meldde dat hij welgeteld 3.060 dagen in functie is geweest. "Maar het is vandaag niet mijn moment, maar dat van de nieuwe raad en college. Ik zal u op de voet blijven volgen."

Voor het eerst krijgt Venray een college met twee vrouwen. Naast zittend wethouder Anne Thielen (CDA) maakt Carla Brugman (Venray Lokaal) haar debuut. Ze was van 2006 tot 2009 al wethouder van de voormalige gemeente Meerlo-Wanssum.

Brugman is de zevende vrouwelijke wethouder ooit in Venray. Paula Rutten-Tielen deed een halve eeuw geleden in dubbel opzicht baanbrekend werk. Ze werd in 1962 als eerste vrouw in een mannenbolwerk raadslid in Venray. In 1970 was ze ook de eerste vrouwelijke wethouder. Rutten-Tielen bleef twaalf jaar op haar post. Ze werd bij het CDA opgevolgd door Henriëtte Poels-Peters (1982-1986) en Marlies de Loo (1986-1997). Daarna had de PvdA twee tijdelijke vrouwelijke wethouders: Truus Kemmelings (2001-2002) en Elly van Dijck (2008-2010). Anne Thielen (CDA) is sinds vorig jaar september de zesde in de rij.

Carla Brugman meldde dat ze nog voor de zomer de provinciale politiek gaat verlaten. Daarin is ze sinds 2011 actief. Ze is momenteel fractieleider van GroenLinks in Provinciale Staten. "Wethouder zijn is een fulltime baan. Dan kan ik niet iedere vrijdag naar Maastricht gaan", aldus Brugman. In maart 2019 zijn er weer provinciale verkiezingen.

Nadat dinsdag de vier wethouders - die allemaal als raadslid zijn gekozen - waren beëdigd, ontstonden er dus vier vacatures in de gemeenteraad. Burgemeester Hans Gilissen kon direct vier nieuwe raadsleden benoemen. Bij het CDA keren Leo Philipsen en Erik Vullings terug. Zij waren bij de verkiezingen net buiten de boot gevallen. Nieuw zijn Emina Joosten (D66) en Toon Kerkhoff (Venray Lokaal) die beiden als nummer drie op de kieslijst stonden van hun partij,

De gemeenteraad onderging dinsdag nog een wijziging. Door de afsplitsing van drie SP'ers Erica van den Akker, Lizzy Bruno en Joep Gielens zijn er nu weer acht fracties. Gielens las namens de nieuwe lokale fractie een verklaring voor.

Beëdiging wethouders Brugman, Loonen, Thielen en Van der Putten.
De publieke tribune in de raadszaal.
Beëdiging raadsleden Leo Philipsen, Toon Kerkhoff , Emina Joosten en Erik Vullings.
Afscheid Ike Busser als wethouder gemeente Venray.