Ophef meetstation in Vredepeel

VREDEPEEL | Vrijdag zorgde de mogelijk 'vervuilde' gegevens van het meetstation in Vredepeel voor nogal wat ophef in Provinciale Staten van Noord-Brabant. Liefst drie partijen (CDA, CU/SGP en PVV) stelden kritische vragen aan gedeputeerde Johan van den Hout (SP).

Uit een rapport van de onderzoekers Jaap Hanekamp en Geesje Rotgers blijkt dat het meetstation aan de Vredeweg, dat onderdeel is van het landelijk meetnet luchtkwaliteit, op de verkeerde plek staat in Vredepeel. De nabijheid van een pluimveebedrijf, op 150 meter afstand, zou voor hoge pieken zorgen in ammoniakconcentraties.

Terwijl de richtlijnen uitgaan van een afstand van minimaal 300 meter. De onderzoekers suggereren dat bewust het ammoniakgehalte uit de landbouw zo wordt opgevoerd. Het meetstation is eigendom van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De metingen uit Vredepeel worden meegenomen in de landelijke en regionale ammoniakcijfers. Daarnaast zou de provincie Noord-Brabant in de fout zijn gegaan met de luchtkwaliteit in de Peel. Het meetstation in Vredepeel zou enkele honderden meters op de kaart verschoven zijn.

Gedeputeerde Van den Hout weerspreekt dit. "Want het meetstation staat op de goede plek ingetekend." Hij kon zich ook niet vinden in de kritische vragen van de drie partijen. "Het bewust opplussen van ammoniakcijfers klopt niet. Dit klinkt als fraude. Daar kan ik niet in meegaan. Die beschuldigingen werp ik verre van me. De metingen zijn wel representatief. We hebben geen enkele reden om niet te vertrouwen op de cijfers van het RIVM. Het meetpunt staat niet ter discussie."

Ook verwierp Van den Hout de suggestie dat het beleid van de provincie gebaseerd zou zijn op foutieve informatie. Dit zou consequenties kunnen hebben voor de landbouwsector. "Dit is niet het geval. Er is geen sprake van foutief beleid, dus ook niet van consequenties."


Opgeven voor Circus Mök 2019

Venray | Artiesten uit Venray kunnen hun talent laten zien tijdens Circus Mök 2019.

Schuilt er een artiest in jou en wil je graag vijf avonden schitteren in op de planken van de schouwburg in Venray? Meld je dan snel aan voor Circus Mök 2019.

Stuur een mail naar circusmok@pielhaas.nl met informatie over je act of je idee. Heb je al een filmpje van je act of een scriptversie? Stuur die vooral in de mail mee. De inschrijving sluit op 11 juni 2018.

Voor vragen kan een mail gestuurd worden naar circusmok@pielhaas.nl.