Breuk binnen SP-fractie

VENRAY | De problemen binnen de Limburgse SP hebben ook zijn weerslag op de Venrayse fractie. Vorige week besloten de raadsleden Erica van den Akker, Lizzy Bruno en Joep Gielens uit de partij te stappen. Ze hebben geen vertrouwen meer in de SP en kunnen zich niet meer vinden in de partijkoers.

Door Henk Willemssen

Het trio richt een nieuwe lokale partij die voorlopig nog naamloos is. De drie krijgen ook een nieuwe plek in de raadzaal, op het einde van de rij.

Lijsttrekker en fractieleider Jan Hendriks blijft als enige SP'er over in de raad. Joep Gielens wordt fractieleider van de afgesplitste partij. Hij zit al vier jaar in de raad. Van den Akker en Bruno zijn beiden net nieuw gekozen. "We hebben eerst geprobeerd intern de strijd aan te gaan", reageert Joep Gielens. "Maar het partijbestuur reageert heel eenzijdig. Ze legden alle schuld bij de opgestapte SP'ers in Limburg neer. De partij is niet in staat kritisch naar zichzelf te kijken", vindt Gielens die als fractiemedewerker van de provinciale SP ook een fulltime baan had. "Ik heb me sinds vorige week ziek gemeld. Want ik kan mijn werk niet meer doen. Ik kom uit het onderwijs en ga op zoek naar een nieuwe uitdaging."

Gielens spreekt van een heftig besluit. Eind april werd hij nog gekozen als nieuwe voorzitter van de Venrayse SP-afdeling als opvolger van Ronald van Hal. "Ik wilde de partijcultuur van binnenuit veranderen. Dat blijkt helaas onmogelijk. Er is geen enkele zelfreflectie of ruimte voor kritiek. Ook een open en transparante discussie is niet mogelijk. De SP is een deel van mijn leven geworden. Dat geef ik nu op."

Een ernstig verwijt is dat het partijbestuur handelt in strijd met het eigen huishoudelijk reglement. Zoals bij de samenstelling van de kandidatencommissie voor de provinciale verkiezingen van maart 2019. Joep Gielens kaartte dit ook aan tijdens de regioconferentie op 14 april. "De kritiek werd terzijde geschoven en het voorstel werd door de dagvoorzitter niet eens in stemming gebracht. Daar ben ik heel erg teleurgesteld over." Twee weken na de regioconferentie stapten vijf Statenleden en gedeputeerde Daan Prevoo op. Drie weken later valt ook de Venrayse SP-fractie uit elkaar.

Gielens weet dat het de partijmores is de zetel terug te geven aan de SP. "Daar hebben we wel over nagedacht. Maar in de gemeente wordt toch meer op personen gestemd. We willen het vertrouwen waarmaken en we blijven het partijprogramma volgen om Venray socialer te maken."