Fietstocht oude Maasarm/ 't Soar

Meerlo | IVN Geijsteren-Venray houdt op zondag 27 mei een fietstocht door de oude Maasarm en natuurgebied 't Soar. De fietstocht start om 9.30 vanaf het oude gemeentehuis van Meerlo. Deelname is gratis.

In 1993 en 1995 werd de regio opgeschrikt door twee grote overstromingen van de Maas. De schade was enorm. Ter voorkoming van acute problemen werden vanaf 1996 in snel tempo nooddijken aangelegd en de oude Maasarm tussen Ooijen en Wanssum, die voorheen bij hoog water altijd volstroomde, werd afgesloten.

Inmiddels is niet langer het verhogen van bestaande kades en dijken de insteek, maar vormt het ruimte bieden aan de Maas vormt de duurzame rivierkundige oplossing. Om die reden is in 2012 de zogenoemde natuurlijke klimaatbuffer oude Maasarm gerealiseerd. (Voor meer info zie http://www.ooijen-wanssum.nl/gebiedsontwikkeling). In een fietstocht van circa 18 kilometer door het gebied van de oude Maasarm tussen Ooijen en Wanssum krijgen belangstellenden een indruk op welke wijze waterkundige ingrepen worden gecombineerd met het ontwikkelen van natuur en landschap.

De invloed van de Maas in het gebied neemt weer toe, waardoor het gebied zijn oorspronkelijke dynamiek terugkrijgt.


Studieseminar Peter Pellemans

Venray | In Venray wordt op donderdag 31 mei een studieavond gehouden met Peter Pellemans, spreker voor Christenen voor Israël. Het onderwerp waarover hij spreekt is: waarom Jeruzalem? De bijeenkomst vindt plaats in Het Zonnelied aan de Kiosk 6 in Venray. De aanvang is om 20.00 uur, toegang is gratis.

Jeruzalem is een hot item in de media wereldwijd na de uitspraak van president Trump over de erkenning van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël. Jeruzalem is het hart van de wereld en ook het brandpunt van de wereldgeschiedenis. De geschiedenis van de stad kenmerkt zich door oorlogen, verwoestingen en opbouw. De stad ging in zijn lange geschiedenis van meer dan 3000 jaar van de ene overheerser naar de andere. Jeruzalem is de stad waar de eerste en tweede Joodse tempels stonden en de stad waar de Here Jezus gekruisigd is. Altijd was er strijd. Sion, Jeruzalem was duizenden jaren in de harten van het Joodse volk wereldwijd het grote doel van terugkeer. Israël keert terug naar zijn eigen land en zijn eigen stad. Het moet toe naar de eindtijd strijd voordat de Here terugkeert naar de aarde en het koninkrijk kan doorbreken.

Peter Pellemans is getrouwd en heeft twee kinderen. In 1988 kwam hij tot geloof. Als oud-voorganger heeft hij vele jaren mogen dienen in Weert. Sinds enige jaren is hij onder meer actief als docent voor Stichting Shoresh in Nederland. Hij geeft de Kesher-cursus, over de Joodse wortels van het christelijke geloof.