Wouter Born (rechts):
Wouter Born (rechts): "We gaan weer de uitdaging aan om de hoogste toppen te bereiken." Foto: eigen foto

"Liefde voor de bergen"

Venray | "Het begon weer te kriebelen. We gaan mensen enthousiast maken om grenzen te verleggen voor het goede doel!" Venraynaar Wouter Born zette zich vijf jaar lang in voor de stichting Naar de Top voor Kika. In de periode 2010-2015 leverde dat 600.000 euro op voor de stichting KiKa. "En daar zijn we heel trots op. Maar nu gaan we er weer helemaal voor. Niet als stichting, maar wel met een enthousiaste groep vrijwilligers."

Door Henk Lammen

"In 2010 begon Naar de Top voor KiKa met de droom om je eigen grenzen te verleggen in de bergen voor een doel dat jezelf overstijgt, namelijk de genezing van kinderen met kanker. In 2016 werd de stichting opgeheven, maar ook daarna bleek dat de impact van deelname aan Naar de Top voor KiKa nog altijd bij vele deelnemers voortleefde. Daarom komt Naar de Top voor KiKa terug", motiveert Born het besluit om na twee jaar van inactiviteit weer de handschoen op te pakken. Het gebrek aan continuïteit binnen het bestuur en de groep vrijwilligers was reden om de stekker eruit te trekken. "We gaan nu met hetzelfde concept aan de slag, maar niet meer als stichting. Alle financiële stromingen gaan nu via KiKa. Doordat alle sponsorgelden rechtstreeks naar KiKa gaan, kunnen we ook heel transparant zijn. Wij kunnen ons nu voor de editie in 2019 volledig focussen op het werven van deelnemers en sponsoren. We kunnen nu weer mensen enthousiast maken om deel te nemen."

"Het is gaaf om liefde voor de bergen over te brengen"

Deelname leverde de deelnemers een (toegenomen) liefde voor de bergsport, nieuwe vriendschappen en persoonlijke groei op. Het zien van deze impact en de intense motivatie om wederom zoiets bijzonders mee te mogen maken, deed Born besluiten om het initiatief te nemen om een nieuwe editie van Naar de Top voor KiKa te organiseren. "Een nieuwe editie voor kinderen met kanker, vol mooie bergtochten en het doel om mensen samen te brengen en te laten kennismaken met iets groters dan henzelf. Iets te doen, puur voor het goede doel. Dat miste ik, daarom hebben we enkele maanden geleden met enkele oud-bestuursleden het initiatief genomen om de handschoen weer op te pakken." Wouter Born, nog niet zo lang geleden de trotse vader geworden van zoon Stan, heeft twee motivaties om Naar de Top voor KiKa nieuw leven in te blazen: "Het is zo gaaf om andere mensen de liefde voor de bergen over te brengen en daarnaast een steentje bij te dragen om kinderkanker uit de wereld te helpen." In samenwerking met ambassadeur en avonturier Edmond Öfner en de enthousiaste en ervaren gids Eric van Bree (Hike&Bike) zijn diverse fantastische klimexpedities samengesteld met bijvoorbeeld mooie 4000'ers, Klettersteigh en een winterbeklimming. "Deelnemers kunnen meedoen aan een bergexpeditie, in actie komen voor KiKa. Het maximale uit henzelf halen om die bergtop(pen) te bereiken. In actie komen ook voor kinderen met kanker." Born geeft een voorbeeld: "Voor jeugdige deelnemers heeft deelname een positieve invloed op hun persoonlijke ontwikkeling. Een 15-jarige jongen ontdekte als deelnemer de liefde voor de bergen en is vervolgens een 5000 meter hoge berg in Nepal gaan beklimmen om het maximale uit zichzelf te halen."

"Het heeft een positieve invloed op hun persoonlijke ontwikkeling"

Om mensen op de hoogte te brengen van de nieuwe plannen houden de initiatiefnemers twee informatieavonden. Op donderdag 24 mei (vanavond) is er om 20.00 uur een informatiebijeenkomst voor volwassenen bij Oliver Tolas Health Care Packaging aan Spurkt 1 in Venray. Op maandag 4 juni is er om 20.00 uur een bijeenkomst voor jongeren bij The B op sportpark de Wieën in Venray.

"Op beide avonden presenteren wij onze plannen, vertellen waarom wij weer in actie komen voor KiKa en horen graag wat de motivatie is van mensen die willen deelnemen." Aanmelden kan via ndtvk@hotmail.com of via de Facebookpagina van Naar de Top voor Kika.