Jan Hendriks: door als SP-eenling

VENRAY | Jan Hendriks blijft de SP trouw. Ondanks dat de drie andere fractieleden gezamenlijk zijn opgestapt. Joep Gielens had graag gezien dat Hendriks ook die stap had gezet, om zo met zijn vieren een nieuwe lokale partij op te richten.

"Dat heeft wel even door mijn hoofd gespeeld. Want het is best heftig dat twee maanden na de verkiezingen drie fractieleden opstappen. Wat gebeurt hier? Wat moet ik ermee? Dat vroeg ik me af. Maar ik heb nooit serieus gedacht uit de SP te stappen", reageert Jan Hendriks. Hij neemt het zijn voormalige fractieleden niet kwalijk. "Als ze zich hier niet meer thuis voelen, dan moeten ze gaan. We hebben er openlijk over gesproken. Er speelt ook niets persoonlijks. Ik neem het ze wel kwalijk dat ze hun zetel niet teruggeven. Die hoort toe aan de partij. Niemand van de drie heeft op eigen kracht een zetel binnengehaald. Maar ja, volgens de kieswet mag het zo."

Hendriks verwijt het opgestapte trio ook dat ze de discussie niet intern zijn aangegaan. Joep Gielens bestrijdt het op zijn beurt. Hij meent dat dat juist onmogelijk is. "Het is niet waar", vindt Hendriks. "Problemen zijn altijd bespreekbaar binnen de partij. En er is ruimte voor kritiek. Maar je krijgt niet altijd je zin. Dat is iets heel anders."