Coalitie: inzetten op duurzame energie

VENRAY | Duurzaamheid en energie is de belangrijkste pijler in het coalitieakkoord 'Een gezonde toekomst voor Venray' dat CDA, D66 en Venray Lokaal donderdagmiddag presenteerden. Formateur Jan Loonen (CDA) vertelde dat alle opties openstaan en dat er geen taboe meer is op windmolens.

Door Henk Willemssen

Daarnaast zijn energiebesparing, zonne-energie, warmtebronnen en biomassa mogelijkheden om de energiedoelstelling te halen. Er komen pilots om delen van dorpen en wijken aardgasvrij te maken. De coalitie zet een stap naar een toekomst die aardgasvrij is. Samen met de bewoners en andere partners wordt in de pilot bekeken welke maatregelen het meest efficiƫnt, duurzaam en betaalbaar zijn. Tevens komt er een inventarisatie om daken op bedrijventerreinen te voorzien van zonnepanelen. Ook het eigen gemeentelijk vastgoed moet energieneutraal worden.

D66 en Venray Lokaal zijn lovend over het bereikte akkoord. Daan Janssen (D66): "Dit is het meest duurzame coalitieakkoord dat Venray ooit heeft gekend. We gaan er zwaar op inzetten. We leggen onszelf een flinke, maar haalbare ambitie op." Carla Brugman (Venray Lokaal) is uiterst tevreden met duurzaamheid en energie in haar portefeuille. "Schone lucht en een gezonde leefomgeving moet gelden voor iedereen", zei ze. Ook komen er in de gemeente meer meetpunten voor de luchtkwaliteit. "En we gaan ervoor zorgen dat er meer duurzame energie wordt opgewekt."

"We staan op de drempel van een nieuwe tijd. We gaan ons herbezinnen op wat we doen", zei Jan Loonen (CDA), die als formateur aan de wieg stond van de nieuwe coalitie waarin Samenwerking werd ingeruild voor Venray Lokaal. "Financieel staan we er goed voor. Beter dan vier jaar geleden. Er is ruimte om te investeren", zei Loonen.

Voor de huisvesting van arbeidsmigranten liggen alle opties open. Venray moet aantrekkelijker worden voor arbeidsmigranten om zich hier tijdelijk of permanent te vestigen. Gezien het belang van buitenlandse werknemers voor de lokale en regionale economie. In het coalitieakkoord is afgesproken dat er, naast kleinschalige huisvesting, twee grootschalige opvanglocaties mogelijk zijn van maximaal 250 personen. Het zijn locaties voor de langere termijn: een bestaand pand of nieuwbouw. Draagvlak in de omgeving en de beheersbaarheid spelen een belangrijke rol bij de locatiekeuze. De voorkeur gaat uit naar plekken net buiten de bebouwde kom of aan de rand van bedrijventerreinen.