Antifascisten: niet naar Ysselsteyn

YSSELSTEYN | De AFVN-Bond van Antifascisten roept alle 6.000 buitenlandse militaire deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse op geen bezoek te brengen aan de Duitse begraafplaats in Ysselsteyn.

De Vierdaagse wordt dit jaar gehouden van 17 tot 20 juli. Duitse soldaten brengen jaarlijks tijdens hun deelname een bezoek aan de begraafplaats om kransen te leggen. Volgens de antifascisten brengt een derde van alle buitenlandse soldaten, ook uit andere landen, een bezoek aan Ysselsteyn. Ze worden daarvoor uitgenodigd door militairen van de Bundeswehr. "Volkomen onacceptabel", vindt woordvoerder Arthur Graaff van de AFVN-Bond van Antifascisten die spreekt van een SS-begraafplaats en erop wijst dat er naast 6.000 SS'ers ook nog 25.000 nazisoldaten en Nederlandse verraders liggen begraven. Enkele weken geleden stuurde de bond een oproep aan het bestuur van de Vierdaagse om de Bundeswehr te verbieden de Vierdaagse te misbruiken voor het eren van nazi's in Ysselsteyn. Voorzitter en marsleider Henny Sackers wees het verzoek af.

Volgens Arthur Graaff was het pakweg 25 jaar geleden ondenkbaar dat een Duitse militair een krans zou leggen voor nazimisdadigers. "Toen leefden er nog veel Nederlanders die de oorlog zelf hadden meegemaakt. Wij kunnen niet, omdat de huidige generatie een wat minder scherp beeld heeft van die geschiedenis, deze wandaden gaan vergoelijken of vergeten en de gruwelijke daders gaan vereren, zoals de Bundeswehr doet." De bond protesteert al jaren tegen ereceremoniƫn van de Bundeswehr in Ysselsteyn en streeft naar een totale sluiting van de begraafplaats.