Afbeelding
Foto:

Brabander: kans verkeken voor supermarkt?

Venray | Als de gemeenteraad het beeldkwaliteitsplan voor cluster 4 van nieuwbouwwijk Brabander goedkeurt, dan is de kans voor een supermarkt vrijwel verkeken. Er is dan niet genoeg ruimte in de wijk voor een grote winkel met een flinke parkeerplaats. Een wijkcentrum is mogelijk nog wel inpasbaar.

Dinsdag in de commissievergadering pleitten enkele partijen voor uitstel tot de vergadering van eind juni. Het plan van Brabander staat op de raadsagenda voor komende dinsdag. Het beeldkwaliteitsplan gaat uit van alleen woningbouw in het vierde cluster. Guus Reintjes (CDA) merkte op dat 'de deur wordt dichtgegooid' voor een supermarkt in de noordwest hoek. Theo Mulders (Samenwerking) sprak van een gemiste kans. Tino Zandbergen (Venray Lokaal) vroeg zich af of dit wel het juist plan is. "Het is de moeite waard er nog eens goed over na te denken."

De gemeente reageert dat de noordwesthoek ruimer is dan alleen de wijk Brabander. Er loopt momenteel zelfs een onderzoek naar de mogelijke komst van een supermarkt op de plek van basisschool De Toverbal, aan de overzijde van de Noordsingel. In 2014 zijn er verzoeken ingediend van Lidl en Plus voor de vestiging van een supermarkt in Brabander. De beoogde locatie is aan Tureluur. Beide verzoeken zijn afgewezen, onder meer omdat onvoldoende was aangetoond dat er geen alternatieve locaties beschikbaar waren.

De nieuwbouw in het vierde cluster vormt de overgang van het open landelijk gebied van Brabander naar de meer verstedelijkte wijk. Het krijgt een bijzondere en groene uitstraling. De woningen in Venrays Broek, aan de noordzijde van Tureluur, worden allemaal energieneutraal en gasloos. De architect heeft veel aandacht besteed de duurzame elementen van de huizen. Zo zijn de zwarte zonnepanelen onopvallend in de daken verwerkt. Bij zonnepanelen op platte daken worden de wanden verhoogd zodat de panelen niet zichtbaar zijn. In plaats van een gasaansluiting krijgen de huizen een warmtepomp. Om een rommelig beeld met losse units aan de gevel of op het erf te voorkomen, worden ze units uit het zicht weggewerkt. De luchtwarmtepomp heeft zowel binnen als buiten een unit nodig. Tino Zandbergen merkte op dat de waterpompen buiten voor geluidsoverlast zorgen. Hij vroeg zich ook af of de woningen wel zo gesitueerd zijn dat de zonnepanelen het maximale rendement behalen. Ook het zette hij vraagtekens bij de vele bomen die in de wijk verschijnen. "Want de bomen worden snel groot en kunnen voor schaduwwerking zorgen." Een ambtenaar reageerde dat er bij de aanplant rekening mee wordt gehouden. "We bekijken of er voldoende afstand is tot de woningen."

Het groene karakter van de buurt wordt versterkt door groene erfafscheidingen. Aan de voorkant van de woning komen lage hagen, tot 1 meter hoog. Aan de zij- en achterkant mag de groene afscheiding tot 2 meter hoog zijn. Het oostelijk deel, langs de Nieuwe Overloonseweg, sluit aan bij de bestaande woningen van Laagheide en Aan den Heuvel. Het westelijk deel kent een vrijere indeling. Vlak bij cluster 4 liggen aan de noordwest rand van Venray nog oude boerderijen en landwegen met bomen en allerlei groenelementen. Er is zicht op het open landschap. Deze open, groene uitstraling moet terugkeren in de identiteit van de wijk. Voorkomen moet worden dat er eenzijdige straatbeelden ontstaan. Daarom wordt niet alleen de woning getoetst maar ook de impressie van het straatbeeld. Er is ruimte voor creativiteit en inventiviteit. Zodat er een eigentijdse en afwisselende woonomgeving ontstaat met zowel vrijstaande woningen als tweekappers en rijwoningen, afwisselend in korte rijen.

De woonstraten zijn herkenbaar en smal. Parkeren vindt plaats op eigen terrein of op de multistroken zoals die ook in andere delen van Brabander voorkomen. De groene plekken zijn zo gesitueerd dat zo veel mogelijk woningen uitkijken op groen.


Mud Cross Wanssum klaar voor derde editie

Wanssum | Mud Cross Wanssum is helemaal klaar voor de derde editie op zondag 3 juni. De obstakelrun op en rond sportpark De Meulebèèk gaat het na twee succesvolle edities net iets anders aanpakken.

Qua parcours zullen er dit jaar niet veel grote veranderingen zijn, gezien de positieve reacties na de editie van 2017. Toen verschenen er ruim 250 deelnemers aan de start in Wanssum. Deelnemers kunnen zich opgeven voor de categorie tot en met twaalf jaar en voor de categorie dertien jaar en ouder. De senioren kunnen een ronde van 5,7 kilometer één, twee of drie keer afleggen. Hoeveel rondes de deelnemers rennen kunnen ze tijdens de obstakelrun zelf bepalen. Zoals elk jaar zullen er wel een aantal nieuwe obstakels in het parcours worden opgenomen, maar de organisatie hoopt de grootste vooruitgang te boeken op het gebied van sfeer en uitstraling. Zo zal er tijdens en na de obstakelrun een DJ zijn en er zal ook meer aandacht zijn voor de aankleding van het evenement voor net een stukje meer beleving. Bovendien kunnen deelnemers voor het eerst een T-shirt bestellen als ze zich inschrijven.

Aanmelden voor de derde editie van Mud Cross Wanssum op zondag 3 juni kan via www.mudcrosswanssum.nl, waar ook alle informatie over het evenement te vinden is.