Prinsenhof

Weet u wat de beste manier is om Venraynaren van boven de zestig mild te stemmen? Noem de naam 'Prinsenhof'. Ze krijgen dan een waterige glans in hun ogen. 'Tot ver in de omtrek raakte Prinsenhof bekend en stond vooral bij de jeugd, maar ook bij de ouderen, bekend om zijn romantiek,' schreef Peel en Maas op 7 mei 1982, toen de café-dancing in de Wilhelminastraat was afgebrand. Talloze mannen en vrouwen dansten hier hun eerste dans, gaven hun eerste kus, beleefden hun eerste liefde – die soms pas zal eindigen als de dood tussenbeide komt. Vandaar die glans.

Buurtbewoners maakten zich afgelopen maanden druk over een kringloopwinkel die een week geleden werd geopend op het terrein van voorheen Prinsenhof. Ze vreesden parkeerchaos: 'Met name kinderen en ouderen zullen op de stoep gevaar lopen en dat vlak bij de Petrus Bandenschool. Ook de school is zeer ongelukkig met deze komst.' (Wel grappig dat de school zich druk maakt over parkeerchaos, want die veroorzaken ouders en grootouders er zelf regelmatig.)

In dezelfde periode solliciteerde iemand die ik ken met succes bij de nieuwe kringloopwinkel. Zelden iemand zo zien stralen.

Misschien moeten we het even aankijken. Een keurig verzorgde winkel, levendigheid in de buurt en werkgelegenheid voor dorpsgenoten: oké, het is niet zo romantisch als toen, maar als we wat verder kijken dan ons eigen belang, dan kan hier weer iets moois opbloeien.