Opnieuw overschot op jaarrekening

Venray | Het lijkt welhaast een traditie dat de gemeente Venray kampt met een exploitatieoverschot. Al voor het zesde jaar op rij is er een financiƫle meevaller bij het opmaken van de jaarrekening. Het boekjaar 2017 is afgesloten met een positief saldo van 4,8 miljoen euro.

De 'winst' is bijna net zo hoog als in 2016 toen het overschot 5,1 miljoen euro bedroeg. Vrijwel ieder jaar blijken er weer onverwachte meevallers te zijn. Het college had gerekend op een positief resultaat van 2,7 miljoen euro. Het blijkt in werkelijkheid ruim 2 miljoen hoger te zijn. De oorzaken zijn een meevaller van acht ton bij de pensioenvoorziening van voormalige wethouders, een voordeel in het sociaal domein van 700.000 euro en een hogere algemene uitkering van het Rijk van 500.000 euro.

Het overgrote deel (4,6 miljoen) van het winstsaldo wordt gestort in de algemene reserve. Dit bedrag is uiterst welkom want de gemeentelijke spaarkas is de afgelopen jaren flink gedaald. Door enkele grote en geldverslindende projecten zoals de afschaffing van betaald parkeren (afboeking parkeerkelder), afwaardering van Greenport Venlo, gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum en de afbouw van kunstencentrum Jerusalem. Huisaccountant PWC en de provincie Limburg waarschuwden vorig jaar al dat het eigen vermogen van de gemeente aan de lage kant is.

De jaarrekening van 2017 is de allerlaatste van de afgelopen collegeperiode van de partijen CDA, D66 en Samenwerking. Wethouder van financiƫn Ike Busser (Samenwerking) neemt na acht jaar afscheid. "Uiteraard zijn we geholpen door de aantrekkende economie, maar het blijft een mooi rapport om mijn periode mee af te sluiten", aldus Busser.

Aanhoudingen in drugsonderzoek

Venray | De politie heeft dinsdagavond in Venray twee mannen aangehouden op verdenking van handel in drugs. Het gaat om twee Venraynaren van 32-jaar oud. Het duo zit vast en meerdere aanhoudingen in het onderzoek worden niet uitgesloten.

Na onderzoek, in samenwerking met de gemeente Venray, Belastingdienst, Openbaar Ministerie en de wijkagenten, kwam de recherche de mannen op het spoor. Twee panden zijn dinsdagavond doorzocht door de politie. Het gaat om gebouwen aan de Henseniusstraat in Venray-centrum en de Luitstraat in de wijk Brukske.

Naar aanleiding van klachten over drugsoverlast in Venray is de politie een onderzoek gestart. Dinsdag zijn de panden dus doorzocht en in de woningen werden kleine hoeveelheden hard- en softdrugs aangetroffen. De spullen zijn in beslag genomen en worden vernietigd.

Duo gepakt na gewelddadige autodiefstal

Venray | Een 36-jarige man uit Vught en een 23-jarige vrouw uit Eindhoven zijn dinsdagavond op het station in Oostrum aangehouden op verdenking van een gewelddadige autodiefstal in Eindhoven.

De politie kwam het duo op het spoor nadat zij met de gestolen auto een parkeerbeugel kapot reden op de Gouden Leeuw in Venray. Bewoners zagen daarna het tweetal op de vlucht slaan. Na een melding op Burgernet werd het Brabantse stel gespot op het station. Daar kon de politie de verdachten aanhouden. De man en vrouw zitten vast.