Marjolein Relouw en Paul van Casteren leren voor hun eindexamen
Marjolein Relouw en Paul van Casteren leren voor hun eindexamen Foto: Simone Swinkels

Examens weer van start

Venray | De spannendste tijd voor de eindejaarsleerlingen in Nederland is weer begonnen, want maandag zijn de eerste examens uitgedeeld. De aankomende twee weken is het nog flink zwoegen en daarna is het wachten op de uitslag, die krijgen ze te horen op 13 juni.

Door Simone Swinkels

Ook op het Raayland College in Venray zijn de eindexamens gestart. Twee van de eindexamenleerlingen zijn Paul van Casteren en Marjolein Relouw uit Venray.

Paul van Casteren (19) probeert vwo atheneum succesvol af te sluiten. Maandag boog hij zich over zijn eerste examen, Wiskunde B. "Dat was ook het examen waar ik het meest tegenop keek. Ik ging voor een 5,5 en ik denk dat ik dat wel gered heb. Ik denk dat ik een 6 heb", vertelt Paul, "ik heb van tevoren een examentraining van drie dagen in Nijmegen gevolgd. Vanuit school kreeg ik daar namelijk niet zoveel begeleiding in als dat ik zou willen." Bij die examentraining werd hij helemaal klaargestoomd voor de examens, waardoor hij nu naar eigen zeggen 'zelfverzekerder' de examenzaal instapt.

Ook Marjolein Relouw (19) moet eraan geloven, zij doet voor de tweede keer examen op vwo atheneum. "Vorig jaar had ik er niet genoeg moeite voor gedaan, maar dit jaar kan ik aan mijn cijfers merken dat het veel beter gaat. Ik heb er veel vertrouwen in dat het gaat lukken", aldus Marjolein. Zij maakte zich net als Pauls de meeste zorgen over Wiskunde B. "Het verschil tussen wiskunde en de rest is dat je bij wiskunde heel veel opdrachten moet doen en ze moet snappen, maar bij de rest van de vakken kun je leren tot je het weet", legt Marjolein uit. Ondanks de zorgen, denkt ze dat ze een voldoende voor het vak heeft gehaald.

Waar Paul en Marjolein wat minder tevreden over zijn, is dat de leraren niet allemaal bereikbaar waren tijdens de meivakantie. Marjolein: "De examens zijn net na de meivakantie, dus ik had eigenlijk wel verwacht en gehoopt dat de school de laatste week weer open zou gaan voor mensen die willen leren." Paul vult aan: "Het was wel fijn dat we voor de examens een paar oefenexamens kregen. De stof werd vanaf ongeveer de carnavalsvakantie herhaald, dus als je vragen had, dan kon je ze zeker ook stellen."

Als alles verloopt zoals gepland, worden de twee eindexamenleerlingen volgend jaar student aan een universiteit en gaan ze op kamers. Voor Paul betekent dit dat hij vertrekt naar Delft.

"Ik ga volgend schooljaar beginnen aan de opleiding maritieme techniek. Ik ben vanaf mijn zesde al veel op het water te vinden en ik ben ook zeilinstructeur. Die opleiding past goed bij mij." Ook Marjolein heeft een keuze gemaakt uit de vele studies waar ze uit kon kiezen. "Ik ga studeren aan de opleiding levensmiddelentechnologie. Ik ben altijd al verwonderd geweest over het vak en kijk uit om eraan te beginnen", sluit Marjolein af. Ook zij gaat Venray verlaten, haar opleiding is in Wageningen.

De eindexamens duren nog tot 29 mei, daarna moeten de leerlingen geduld hebben tot 13 juni. Als ze de examens gehaald hebben, kunnen ze daarna hun welverdiende diploma ophalen.