Burgemeesters Hans Gilissen (rechts) en Karel van Soest openden het festival muzikaal in 2017
Burgemeesters Hans Gilissen (rechts) en Karel van Soest openden het festival muzikaal in 2017 Foto: Schijt aan de Grens

Schijt aan de Grens vernieuwt

Venray | Het bestuur van Schijt aan de Grens ontvouwt op woensdag 30 mei de plannen voor het tweejaarlijkse culturele festival op de grens van Brabant en Limburg. De derde editie van het festijn vindt plaats op zaterdag 24 en zondag 25 augustus 2019.

Door Henk Lammen

Vorig jaar vond de tweede editie van het festival plaats. Profiterend van stralend weer genoten naar schatting 7000 bezoekers van een uitgebreid programma met ruim 200 onderdelen op vier hoofdlocaties; twee locaties in Brabant ('t Helder in Overloon en Hoeve de Knol in Holthees) en twee in Limburg (St. Annapark in Venray en De Meulewei in Geijsteren). "Het publiek waardeerde het festival in 2017 zeer positief. Uit de enquête na afloop bleken we een gemiddelde waardering van 8,5 te hebben mogen ontvangen", aldus Jan Fleurkens, een van de kartrekkers van Schijt aan de Grens. "De afgelopen maanden hebben we als bestuur van de Stichting Schijt aan de Grens kritisch gekeken naar de uitgangspunten en nagedacht over de koers voor het komende festival. De conclusie was drieledig. De kernwaarden van het culturele festival (uniek, vernieuwing, sfeer en kruisbestuiving) staan overeind en worden nog sterker aangezet zodat het festival onderscheidend blijft. Er wordt voor kwaliteit gekozen. Het festival staat open voor amateurs en professionals maar door middel van het inrichten van een breed samengestelde programmacommissie streeft het bestuur naar meer samenhang en kwaliteit." Deze commissie werkt in opdracht van het bestuur het thema verder uit en heeft als taak op zoek te gaan naar artiesten, aanvragen te beoordelen, zelf voorstellen te doen en opdrachten aan kunstenaars te verstrekken. De organisatie wordt efficiënter en effectiever ingericht. Wilbert Jeuken van de organiserende stichting vult aan. "Met de ervaring van de eerdere festivals is het mogelijk om meer taken onder te brengen bij commissies die onder begeleiding van een bestuurslid aan de slag gaan. Naast de programmacommissie zijn er commissies voor faciliteiten & horeca, pr & communicatie, financiën en per locatie."

Vorig jaar werd een succesvolle editie georganiseerd

Het bestuur heeft nog geen keuze gemaakt als het gaat om festivallocaties. Fleurkens: "Die wordt na de zomer gemaakt en is de uitkomst van de wijze waarop de programmacommissie aan de hand van het door het bestuur aangereikte thema de festivalopzet invult." Schijt aan de Grens heeft laten zien een verbindende en stimulerende rol te vervullen op het culturele vlak in de gemeenten Venray en Boxmeer. Uit de eerdere festivals zijn initiatieven ontstaan die weer hun eigen bijdragen leveren. Naar verwachting leidt de nieuwe aanpak en festivalopzet tot nieuwe culturele initiatieven in de regio. De startbijeenkomst op woensdag 30 mei is in de vorm van een grenscafé en vindt plaats in Hoeve de Knol in Holthees. Aanvang: 19.30 uur. Jeuken: "Iedereen die geïnteresseerd is in het festival of een rol wil vervullen als vrijwilliger, artiest of commissielid, is van harte welkom. Het bestuur blikt dan terug op de afgelopen edities en licht de plannen voor het komende festival nader toe."