Dorpsplein Leunen wacht op sanering

LEUNEN | De herinrichting van het dorpsplein in Leunen heeft opnieuw vertraging opgelopen. Pas in september komt er duidelijkheid van de provincie of de verontreinigde grond onder een deel van het plein moet worden gesaneerd.

Vorige week had de Leunse werkgroep een overleg met de gemeente. Vlak bij de pinautomaat is een oude olievervuiling aangetroffen die destijds niet goed is verwijderd. "De gemeente dient een saneringsplan in bij de provincie. Die beslist erover", zei Sjaak Rongen maandag in de dorpsraadvergadering. "We horen pas in september de uitslag. Tot die tijd kunnen we weinig doen." De werkgroep hoopt dat een bodemsanering, die duur en tijdrovend is, niet nodig zal zijn. "Als die grond helemaal afgegraven moet worden, zijn we zo weer een halfjaar verder", verwacht Rongen.

Op zaterdag 5 mei zijn twee grote bomen verwijderd. Van de rij bomen langs de Albionstraat is de eerste boom naast de Kapelweg weggehaald om een betere entree te maken. Ook aan de rand van het vernieuwde Schakelplein is een boom gekapt. De Leunse joekskapel Krom dur d'n bocht heeft onlangs een meiboom geschonken die tijdelijk op het plein staat.

De opzet was dat alleen de Kapelweg de meer duurzame gebakken klinkers zou krijgen. Terwijl het dorpsplein straks wordt ingericht met de goedkopere betonklinkers. De werkgroep heeft er bij de gemeente op aangedrongen ook voor het plein gebakken klinkers te gebruiken. "Die zijn van betere kwaliteit. Ze gaan wel honderd jaar mee en zijn ook kleurvaster", vertelde Sjaak Rongen. "De gemeente bekijkt of er voldoende budget voor is. Ook voor het groen en de aankleding van het plein."

De verwachting is dat Leunse kermis eind mei voor de allerlaatste keer op het huidige plein wordt gehouden. Door het braakliggende terrein van het gesloopte gemeenschapshuis De Brink erbij te trekken, wordt het nieuwe plein straks veel groter.