'Molenhofweg verkeersonveilig'

LEUNEN | Bewoners van de Molenhofweg in Leunen uiten hun zorgen over de verkeersveiligheid in hun straat, nu de provincie heeft besloten dat de omlegging van de landbouwroute niet doorgaat. De Molenhofweg wordt daardoor de definitieve route voor het landbouwverkeer.

Door Henk Willemssen

Maandag in de dorpsraadvergadering werd de brief van de verontruste bewoners besproken. In de Molenhofweg zijn de laatste jaren nogal wat woningen gebouwd, ook voor gezinnen met jonge kinderen. Vorig jaar is de Molenhofweg al aangepast om als voorlopige landbouwroute dienst te doen. Zo is de verkeersdrempel vlak bij de kruising met de Leunseweg weggehaald.

De landbouwroute is een onderdeel van de aanpak van de N270 (Deurneseweg). Het plan was het landbouwverkeer parallel aan de N270 – over de Weideweg en Baggerweg - te laten lopen. Op 18 april heeft de stuurgroep van gemeente en provincie dit plan weer laten vallen, omdat het te duur was en ook te veel tijd kostte. Het bleek dat er twee hogedrukgasleidingen van de GasUnie moesten worden verlegd. Bovendien liep de route deels door natuurgebied de Leunse Paes. En er moesten landbouwgronden worden aangekocht om de route te kunnen aanleggen.

Afgesproken is dat de Molenhofweg wordt aangepast en verbeterd en over de hele lengte wordt verbreed tot zes meter. De bewoners zijn er niet gerust op. Hun straat is nu een 30-kilometerzone. Als de weg wordt verbreed, dan zal de snelheid van het verkeer automatisch toenemen. Dorpsraadlid Sjaak Rongen merkte op dat, nu de verkeersdrempel weg is, de Molenhofweg vaker als sluiproute wordt gebruikt. Ook doordat de Van Berlostraat aan het begin veel te smal is. Twee auto's kunnen elkaar hier niet of nauwelijks passeren en moeten noodgedwongen het trottoir op. Er zijn ook al vaker aanrijdingen met schade geweest.

Gerrie Pijpers wees op de gevaarlijke, scherpe en onoverzichtelijke bocht aan het begin van de Molenhofweg. De dorpsraad vond het wel opvallend dat niet alle bewoners van de Molenhofweg zich schaarden achter hun verontruste straatbewoners. "Vooral als het om de verkeersveiligheid gaat, zou je verwachten dat iedereen hierachter staat", zei Marloes Zandbergen.

Toch pleit de dorpsraad voor maatregelen. "Door deze landbouwroute mogen de leefbaarheid en de verkeersveiligheid niet verslechteren", zei voorzitter Annemarie van Kruijssen. De bezwaren van de bewoners worden kenbaar gemaakt bij de gemeente en de projectleider van de N270. "Zij moeten met de bewoners in overleg gaan over verkeersremmende maatregelen", aldus Rongen.