Afbeelding
Foto:

Major Brown bezoekt scholen

Venray | In de gemeente Venray is veel gebeurd gedurende de Tweede Wereldoorlog, een bewogen periode in onze geschiedenis.

De werkgroep Liberationroute Venray-Weeze hecht er waarde aan dat de periode rondom het einde van de Tweede Wereldoorlog in herinnering blijft. Zowel bij de huidige generaties als toekomstige generaties. Hiervoor heeft zij in 2014 drie luisterstenen in Venray en één in Weeze (D) gerealiseerd die elk een lokaal verhaal vertelt uit deze periode. De werkgroep heeft gemeend deze maand te moeten aangrijpen om de luisterstenen hernieuwd onder de aandacht te brengen. Ditmaal is ervoor gekozen om een gastspreker die vertelt over WOII beschikbaar te stellen aan de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs.

De gastspreker gaat verkleed als Amerikaanse militair, ook wel een GI genoemd, van de 7th Armored Division van destijds naar de scholen.
Als 'Major Brown' vertelt hij over het leven van de soldaten, de thuisblijvers in Amerika en over de burgers in de frontlijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij neemt de 'kinderen in zijn verhaal mee' van Amerika naar Engeland en via de stranden van Normandië naar Nederland, naar de gemeente Venray. En dan naar de verhalen die achter de luisterstenen schuil gaan. Hij vertelt niet alleen over Major Brown, maar ook over twee andere soldaten van de 7th Armored Division en over een Duitse Fallschirmjäger soldaat die begraven ligt op de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn. Dit wordt gedaan met behulp van attributen en landkaarten uit die tijd. En er wordt gebruikgemaakt van een speciaal ontwikkeld lesboekje, met ooggetuigenverslagen, rapporten, brieven, documenten uit de oorlog en ervaringen van familieleden van veteranen. Inmiddels hebben vijftien groepen 7 & 8 van de verschillende basisscholen een bezoek gehad van deze GI.