De sherpa's van De Peelspeurders zetten zich in voor het Venrayse wandelevenement.
De sherpa's van De Peelspeurders zetten zich in voor het Venrayse wandelevenement. Foto: Rikus ten Brücke

Sherpa's steunen MWV

Venray | Op zaterdag 2 en zondag 3 juni vindt de eerste editie van het Meerdaags Wandelevenement Venray (MWV) plaats. Scouting De Peelspeurders in Venray is een van de partners om het evenement te doen uitgroeien tot een jaarlijks wandelhoogtepunt.

Door Henk Lammen

De start en finish van MWV is voor alle afstanden bij schouwburg Venray. De eerste lopers starten vanaf 07.00 uur. In het voortraject van het evenement waren de oudste meidengroep van Scouting De Peelspeurders uit Venray, de sherpa's, en de Stam een welkome bondgenoot voor de organisatie. "We zijn nauw betrokken geweest bij het uitzetten van de routes over 10, 20 en 30 kilometer en de bewegwijzering", aldus leidster Petra Janssen-Neuvel. De scoutinggroep is daarmee een belangrijke spil van het nieuwe wandelevenement. "Het is enorm belangrijk dat de routes kloppen, maar vooral ook de bewegwijzering op beide wandeldagen, zodat de wandelaars onderweg kunnen genieten van twee heerlijke dagen. Het is mooi dat we elkaar kunnen versterken", onderstreept pr-man Michel Thomassen het belang van het werk van de sherpa's. De meiden tussen 15 en 18 jaar zijn zelfstandig te werk gaan. Janssen-Neuvel: "We hebben inmiddels enkele malen de routes gelopen en gecontroleerd en daarbij kleine foutjes in de beschrijving gewijzigd. Voor lopers met niet zoveel ervaring is het bijzonder belangrijk dat de routes en de bewegwijzering perfect zijn. We gaan daarbij uit van de richtlijnen van de Koninklijke Nederlandse Wandelbond. Alle routes worden aangeduid met pijlen in de kleuren rood, geel en wit. Op de wandeldagen controleren we alles nog een keer zodat de wandelaars onbezorgd op pad kunnen. Daarnaast bemannen we een rustplaats om de deelnemers te voorzien van een natje en een droogje."

Tijdens het wandelevenement kunnen de deelnemers zelf bepalen hoeveel dagen zij lopen èn welke afstand per dag. Dat mag dus per dag anders zijn. Meerdaags Wandelevenement Venray kent drie basisafstanden van 10, 20 en 30 kilometer. Thomassen: "De deelnemers kunnen één van deze afstanden lopen, maar kunnen ook een combinatie maken van bijvoorbeeld 10 en 30, zodat er die dag uiteindelijk 40 kilometer gelopen wordt. Per dag mag dit een andere combinatie, dan wel een (andere) basisafstand zijn. Wandelaars zijn dus volledig vrij in hun keuze. Het evenement is laagdrempelig en voor iedereen. Dat is ook de charme." De samenwerking is voor beide partijen een win-winsituatie. "We zijn enorm blij met de steun van de scoutinggroep. Veilige wandelroutes met een goede bewegwijzering zijn de belangrijkste facetten om het wandelevenement te doen slagen", merkt Thomassen op.

Voor de hulp krijgt de oudste meidengroep een mooi zakcentje. "Dat wordt gebruikt voor het jaarlijkse zomerkamp. Dit jaar gaan we naar de Vogezen. Aan dat reisje zitten behoorlijke kosten vast. Voor het huren van busjes, we gaan dit jaar op pad met de grootste sherpagroep in de geschiedenis van onze scoutinggroep, maar ook voor eten, drinken en onderkomen. Frankrijk is ook niet het goedkoopste land", kijkt Janssen-Neuvel al uit naar het uitstapje. Scoutinggroep De Peelspeurders leeft als nooit tevoren. Het stoffige imago is al lang afgeschud. "We hebben diverse groepen met veel leden. Scouting is voor meiden en jongens in alle leeftijden uitdagend."

Inschrijving

De deelnemers aan het MWV krijgen een blijvende herinnering in de vorm van een pinspeld. Daarnaast wordt het goede doel, Stichting ALS Nederland, ondersteund met 25 procent van het inschrijfgeld. Ook krijgen zij een stoffen embleem om op hun rug- of heuptas te bevestigen en een Venray Bloeit! tas. De voorinschrijving sluit op vrijdag 25 mei 24.00 uur. Het inschrijfgeld voor een wandeldag bedraagt vijf euro en voor twee wandeldagen tien euro. Bij daginschrijving kost een dag 6,25 euro en twee dagen 12,50 euro. Voor meer informatie over het evenement en voorinschrijving kijk op de website: wandelevenementvenray.nl.