Acht vrijwilligers die zich inzetten voor het onderhoud van speeltuin 't Speelvlak.
Acht vrijwilligers die zich inzetten voor het onderhoud van speeltuin 't Speelvlak. Foto: Henk Lammen

"Venray moet trots zijn"

Venray | Met een feestje voor de vrijwilligers vierde Stichting 't Speelvlak onlangs het 10-jarig bestaan. In tien jaar tijd heeft de speeltuin in de bossen van Vlakwater zich ontwikkeld tot een attractie voor jong en oud. "Venray moet hier trots op zijn", zegt vrijwilliger Gé Hoppenreijs.

Door Henk Lammen

Juniorkamer Venray nam ruim tien jaar geleden het initiatief voor de realisatie van de speeltuin. Via fundraising en het organiseren van diverse activiteiten werd het benodigde geld ingezameld. In september 2008 zag 't Speelvlak het levenslicht. Een speeltuin met picknickweide in het bosrijke wandelgebied Vlakwater. Negen vrijwilligers van Stichting 't Speelvlak hebben de speeltuin onder hun hoede. Naast de vier bestuursleden Hein van Laarhoven (voorzitter), Sjoerd Michiels (penningmeester), Susanne Stevens en Jeanette van der Werf zijn dat de vrijwilligers Jos Bijen, Chris Janssen, Gé Hoppenreijs, Manfred Engelke en Ger Hellegers. "Een groepje mensen waar we heel trots op mogen zijn. Een aantal is zelfs vanaf het eerste uur betrokken bij de speeltuin. Zij dragen er zorg voor dat 't Speelvlak iedere dag opnieuw er perfect bij ligt. Dagelijks zijn ze in de weer om hier alles op te ruimen en schoon te houden", geeft Jeanette van der Werf de vrijwilligers een vette pluim.

In groepjes wordt dagelijks alle rommel opgeruimd. Sigarettenpeuken, pizzadozen, papier en andere troep slingeren bijna iedere morgen in het rond. "Er is hier altijd wel iets te doen. Gezinnen met kinderen die hier verblijven, schoolgroepen, familiefeestjes compleet met een barbecue. Dit is echt een plek waar jong en oud samen vertoeft. Helaas vergeten ze dan vaak wel om hun rommel op te ruimen. Er staan hier prullenbakken. Het is dus een kleine moeite om die te gebruiken", aldus voorzitter Van Laarhoven. "Helaas maken mensen misbruik van het feit dat hier zo'n luxe plek gratis wordt aangeboden. Dat is enorm jammer", vult Hoppenreijs aan.

"De vinger aan de pols houden"

't Speelvlak is een pareltje in Venray. In een uniek gebied met meer dan tien toestellen zoals onder andere een schommel, klimrek, kabelbaan, crossbaan en speelhut. Het succes heeft ook zijn schaduwkanten. Zo zorgen hangjongeren nog steeds regelmatig voor overlast. Vorig jaar klaagden buurtbewoners in de zomermaanden over harde muziek in auto's, drugshandel en vernielingen. Speeltoestellen, picknicktafels en de stormbaan in de bossen van het Vlakwater zijn al meerdere malen vernield. Ook worden er brandjes gesticht. Van Laarhoven: "Gelukkig is het op dit moment een heel stuk minder. Al blijven we continu de vinger aan de pols houden. Groepjes hangjongeren, in de leeftijd van 14 tot 18 jaar, blijven zich verplaatsen in de gemeente. Noodgedwongen hebben we bijvoorbeeld picknicktafels vastgezet. In het verleden is er al eentje meegenomen en een andere in brand gestoken."

Toekomstwensen zijn er ook, zoals de aanschaf van nieuwe speeltoestellen en het onderhoud aan de bestaande toestellen. "Alles moet daarbij wel in het bestaande beeld passen", benadrukt Susanne Stevens. "Het unieke karakter moet behouden blijven." 't Speelvlak heeft als nadeel dat het gaat om een particulier initiatief. Bij de gemeente Venray aankloppen voor financiële steun ligt gevoelig. Gé Hoppenreijs ziet dat anders. "De gemeente Venray moet heel trots zijn op deze accommodatie. Wat de inwoners hier wordt aangeboden. Mensen kunnen hier in een fantastische omgeving genieten en de kinderen kunnen gratis gebruikmaken van de speeltoestellen. Dat vind je nergens. In andere grotere steden moet je hiervoor betalen. Dat moet de gemeente zich echt realiseren. Dit is super en moet zo blijven."

"Ze staan dag in, dag uit klaar. Petje af!"

Juniorkamer Venray blijft zich ook in de toekomst ontfermen over 't Speelvlak. Van der Werff: "We hebben enkele vrienden van de speeltuin die jaarlijks een bijdrage doneren. Daarnaast is er in ons budget financiële ruimte om iets te doen. Maar met bijvoorbeeld vervanging van toestellen, waar we in de toekomst onherroepelijk mee te maken krijgen, zijn grote bedragen gemoeid." Stevens is in ieder geval blij met en trots op het groepje mannen dat het onderhoud voor zijn rekening neemt. "Gelukkig kunnen we voor het onderhoud rekenen op de steun van de vrijwilligers, want zonder hen zou er geen speeltuin meer zijn. Was alles al verloederd. Ze staan dag in, dag uit klaar om hier alles op te ruimen. Petje af!"