Afbeelding
Foto: Ron Koenen

Groots afscheid pastoor Oirlo

Oirlo | Oirlo heeft op donderdag 10 mei (Hemelvaartsdag) afscheid genomen van zijn zeer geliefde en gewaardeerde pastoor Harrie te Plate.

Om 13.00 uur was er een heilige mis uit dankbaarheid voor de pastoor, die op 8 maart na 31 jaar zijn werkzaamheden in de parochie Oirlo neerlegde. Te Plate was in deze viering zelf voorganger naast celebrant deken Smeets. Onder een staande ovatie verliet Te Plate na de dienst de bomvolle Gertrudiskerk, waarna hij door fanfare Ons Genoegen werd begeleid naar de Linde.

In het gemeenschapshuis volgde vervolgens een zeer druk bezochte afscheidsreceptie. Veel mensen wilden de pastoor bedanken voor zijn enorme betrokkenheid en toewijding. Pastoor Te Plate, die op 5 april 85 jaar werd, vertrok in februari vanwege gezondheidsredenen uit Oirlo. Sindsdien woont hij bij de Oblaten in zorgcentrum Aqua Viva in Nijmegen.Harrie te Plate werd op 5 april 1933 in Groenlo geboren. Hij ging eerst in Amsterdam een jaar naar de school voor late roepingen en studeerde daarna in Duiven bij de patersmissionarissen van de Oblaten van Maria. Zijn noviciaat deed hij in
Sevenum.

Op 8 september 1964 legde hij zijn eerste gelofte af. Zijn eeuwige gelofte deed hij in 1967. De hogere studies deed hij eerst twee jaar in Gijzegen in Oost-Vlaanderen, toen twee jaar in Alverna en vervolgens weer twee jaar aan de Katholieke Theologische Hogeschool van Utrecht. Op 19 september 1970 werd hij tot priester gewijd en op 1 oktober van dat jaar volgde zijn benoeming tot kapelaan van de Heilige Geestparochie in Deurne, waar hij werkte in de pastorale teams van pastoor Antonius Franciscus Brummelhuis (1927-1971) en Jacobus Alphonsus Terken (1929-2009). Op vrijdag 1 juli 1979 werd hij als pastoor geïnstalleerd in de St. Jozefparochie in Asten. Jet Tielen, die meer dan dertien jaar op de pastorie aan de Beethovenlaan de huishouding verzorgde, ging met hem mee naar Asten en werd daar zijn huishoudster. In januari 1987 werd hij benoemd tot pastoor van Oirlo. In 2010 vierde hij in die plaats zijn 40-jarige priesterschap. Het college van Burgemeester en Wethouders van Venray koos in 2011 voor een van de straten van het uitbreidingsplan in de kerkhoek in Oirlo voor de naam Pastoor Te Platestraat en kwam met deze straatnaam tegemoet aan de wens van de dorpsraad van Oirlo.

Met deze straatnaam werd Harrie te Plate, een van de langstzittende pastoors van Oirlo, in die plaats vereeuwigd. In 2017 werd hij gehuldigd als ereburger van Oirlo. Foto: Simone Swinkels.